Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O Comisie de anchetă va investiga „spălătoria” banilor

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat un proiect de constituire a unei Comisii de anchetă. Despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. O comisie de anchetă va elucida toate circumstanțele care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Un proiect de constituire a Comisiei a fost aprobat astăzi de deputați. De asemenea, a fost aprobată și componența echipei. Comisia va avea nouă membri, deputați de la toate fracțiunile parlamentare.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Societate
Laundromat: De ce au fost scoși de sub învinuire 13 judecători

Președintele acesteia este deputatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu. Potrivit proiectului, Comisia de anchetă împreună cu toate autorităţile statului responsabile va audia părţile şi persoanele implicate.

Astfel, în termen de 90 de zile va prezenta Parlamentului raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Scopul acestei Comisii este de a acționa astfel încât să aducă rezultate concrete pentru identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă. Inițiativa de constituire a Comisiei de anchetă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii Platforma DA.

Amintim că în 2017 Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a trimis în judecată dosarul penal în care erau aduse acuzații unor executori judecătorești și magistrați din țara noastră de implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia. Anchetatorii spuneau atunci că aceștia ar fi avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Judecătorii figuranți în dosarul „Laundromat”, restabiliți

La sfârșitul lunii precedente, 13 din 15 judecători moldoveni acuzați de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost scoși de sub urmărire penală. Procurorii au explicat că nu au reușit să acumuleze suficiente probe care ar întruni elemente ale infracțiunii. Un alt judecător a murit în timpul anchetei, iar altul este pe lista celor aflați în căutare. 

Amintim că ancheta cu privire la Laundromat se desfășoară și în Rusia. Ministerul rus de Interne consideră că inițiatorul „schemei moldovenești” este omul de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit anchetei, el intenționa să „organizeze un canal internațional pentru retragerea fondurilor” din Rusia.

El ar fi propus ideea fostului șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare de Moldova și Rusia, care ae fi acceptat oferta, promițând să asigure „loialitatea organelor moldovenești de control și de aplicare a legii”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0