Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat în studioul Sputnik Moldova, a vorbit despre impactul COVID-19 asupra economiei și despre potențialul ce poate fi valorificat.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Pe fundalul crizei economice din Europa provocate de COVID-19, situația din Republica Moldova nu este chiar așa de proastă, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, invitat astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova.

© Sputnik / Mihai CarausAnatol Usatîi
 „O minune economică” în Moldova? Răspunsul ministrului - Sputnik Moldova
Anatol Usatîi

Ministrul Economiei a precizat că în prima jumătate de an Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova scăzuse dramatic - cu 14%. În lunile ulterioare însă situația s-a redresat într-o anumită măsură.

Пасека в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Noul „aur moldovenesc” pentru export: Despre ce este vorba

„Către finalul anului, conform estimărilor experților moldoveni și străini, descreșterea PIB va fi de 6,5%”, a spus Anatol Usatîi.

Situația nu este ușoară, dar în alte țări europene criza este mult mai accentuată, a spus ministrul: în Marea Britanie descreșterea PIB-ului a constituit 24%, în Spania – 21%, în Franța – 18%.

Moderatorul emisiunii, Andrei Petrik, l-a întrebat pe ministru dacă este „posibilă o minune economică” în Moldova.

„Credem în minuni, dar mai ales în cele făcute de mâna omului”, a răspuns Anatol Usatîi.

Ministrul a spus că responsabilii moldoveni de economie analizează cum se dezvoltă țările din jur, își canalizează atenția către sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere.

Un exemplu de „minune economică” pentru Moldova este sectorul IT.

IT systems - Sputnik Moldova
COVID-19 lovește în IT, sectorul cu dezvoltarea cea mai dinamică din ultimii ani

„În ultimi patru ani, sectorul IT s-a dezvoltat atât de mult, încât exporturile acestuia depășesc volumul exporturilor de vinuri”, a spus ministrul.

Acest lucru a fost realizat datorită faptului că „s-au luat măsuri la timp, a fost valorificat potențialul”, a adăugat invitatul.

Potențialul IT încă nu este valorificat pe deplin în Moldova, încă mai este un „câmp nearat”, a apreciat ministrul.

„Ați fi uimiți de capacitățile și ideile tinerilor implicați în sectorul IT”, a spus Anatol Usatîi.

În prezent, autoritățile din economie sunt preocupate de dezvoltarea comerțului electronic. Dacă acest domeniu ar fi fost dezvoltat până la pandemie, ar fi existat instrumentele necesare, tuturor „le-ar fi fost mai ușor”, a spus ministrul.

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Video: Ce avantaje au investitorii care aleg Moldova

„Pe cât de sănătos și atractiv este climatul investițional din Moldova?”, a mai fost întrebat Anatol Usatîi.  

„Aș vrea să spun că climatul investițional este foarte bun și atractiv, dar nu purtăm ochelari roz. Există anumite probleme”, a răspuns ministrul.

Aspectele problematice, din câte semnalează oamenii de afaceri din străinătate, țin de riscurile pentru investitorii străini, protejarea investițiilor, potrivit ministrului, inclusiv sub aspect juridic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0