Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: Și militarii domiciliați peste hotare trebuie să primească pensii

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul la pensie a militarilor moldoveni domiciliați în străinătate. Astfel, Înalta Curte a stabilit că statul trebuie să-i asigure cu pensii și pe militarii plecați peste hotare.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Avocatul poporului Mihail Cotorobai a depus la sfârșitul lunii iulie o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut excluderea Articolului 60 din legea care restricționează dreptul la pensie pentru militarii plecați în străinătate pentru domiciliere permanentă. Cotorobai a apelat la Înalta Curte după ce a fost sesizat de către un fost militar care a solicitat intervenția în soluționarea problemei legate de transferul pensiei sale din Republica Moldova în România.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională a examinat astăzi un subiect sensibil
Avocatul consideră că tratamentele diferenţiate cu privire la persoanele care nu își au domiciliul în Republica Moldova și cele care locuiesc în țară sunt discriminatorii și nu urmăresc un scop legitim.

Astfel, magistrații Curții Constituționale au declarat astăzi neconstituțional Articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

”Curtea a analizat această sesizare și a ajuns la concluzia că persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private, deoarece plata pensiei este sistată pe toată durata cât persoana se află peste hotare și primesc pensie doar după ce revin în țară. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament, potrivit căruia ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru aceste peroane, fiindcă în cazul altor persoane care au domiciliul în străinătate nu a fost sistată plata pensiei. Curtea a stabilit că tratamentul diferențiat instituit de Art.60 este neconstituțional”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi atacată și intră în vigoare în ziua adoptării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0