Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Macron anunță o „nouă etapă” în lupta cu COVID în Franța

© AP Photo / John ThysEmmanuel Macron
Emmanuel Macron  - Sputnik Moldova
Abonare
Vârful celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Franța a trecut, a spus Emmanuel Macron, care a anunţat data când va începe o nouă etapă în lupta împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik, Doina Crainic. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.

În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.

Relaxarea restricţiilor după 15 decembrie

Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.

„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France

Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.

Biserica Saint Germain l'Auxerrois din Paris - Sputnik Moldova
Franţa: proteste în mai multe oraşe împotriva închiderii bisericilor

Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:

În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.

Fără vaccinare obligatorie

Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0