Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indemnizația unică de 16 mii de lei, permanentizată - Declarație

© Sputnik / Mihai CarausMedicina
Medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații Platformei Parlamentare „Pentru Moldova” insistă pe mai multor proiecte care prevăd susținerea medicilor și lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Deputații Platformei Parlamentare „Pentru Moldova” cer achitarea în continuare a indemnizației unice de 16 mii de lei pentru fiecare lucrător medical. Precizarea a fost făcută de reprezentanta Platformei Ruxanda Glavan în cadrul unui briefing de presă. 

„Noi vom insista ca în toate documentele și proiectele de politici pentru anul 2021, această indemnizație nu doar să se regăsească, dar să fie permanentizată. Noi nu vom vota Legea Bugetului sau Politica bugetar-fiscală dacă nu se va include plata indemnizației de 16 mii de lei”, a declarat Glavan. 

Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

De precizat, Guvernul a extins plata prestațiilor în valoare de 16 mii lei pentru lucrătorii medicali și unele categorii de funcționari care au contractat virusul COVID-19 în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, până în data 30 noiembrie inclusiv.

Deputata a pomenit și de modificarea Codului Contravențional și Codului Penal pentru care parlamentarii au votat săptămâna trecută în prima lectură și care prevede stabilirea unor pedepse mai dure pentru ultragierea cadrelor medicale. Potrivit Ruxandei Glavan, orice intenție sau acțiune de agresiune sau maltratare a medicilor și a cadrelor medicale la locul de muncă trebuie să fie pedepsită. Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali, adică jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a acestora, în timp ce se află în exerciţiul funcţiunii, va fi sancţionată cu amendă de până la 1 250 de lei, aplicată persoanei fizice. Iar ultragierea însoţită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancţionată cu amenzi de până la 7 500 de lei, aplicată persoanei fizice sau cu arest contravenţional de până la 15 zile.

Mai mult, va fi înaintat Parlamentului pentru examinare un nou proiect care prevede acordarea unei indemnizații unice în valoare de 100 de mii de lei pentru urmașii cadrelor medicale care au decedat în urma infectării cu COVID-19. Acest proiect va fi supus votului în două lecturi în cadrul uneia din ședințele din această săptămână. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0