Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Guvernul a renunțat la ideea de a percepe taxa pentru drumuri la pompă

© Sputnik / Mihai CarausDorel Noroc
Dorel Noroc - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc a declarat pentru Sputnik Moldova că una din cauzele pentru care Guvernul a renunțat la includerea taxei de drum în accizul la petrol a fost poziția critică a asociațiilor de transportatori.
De ce Guvernul a renunțat la includerea taxelor rutiere în accizul la benzină

Taxa pentru folosirea drumurilor urma să fie inclusă în acciza la carburanți, potrivit proiectului inițial al politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Însă după mai multe discuții cu asociațiile mediului de afaceri, Guvernul renunță la aplicarea acestei măsuri fiscale. Unii experți consideră că includerea acestei taxe în prețul la carburanți ar putea fi percepută ca PR electoral în contextul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Taxa rutieră se va plăti la pompă - cum rămâne cu fermierii?

„Noi am renunțat la această idee ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu toate asociațiile mediului de afaceri, inclusiv cele care reprezintă domeniul transporturilor. Ei au fost mai reticenți față de implementarea acestor măsuri fiscale, pentru că trebuiau să suporte un cost mai mare. La ora actuală ei achită taxe rutiere relativ mici, iar introducerea accizei la produsele petroliere în taxa de drum le-ar fi creat probleme transportatorilor”, a precizat Dorel Noroc.

Funcționarul mai spune că transportatorii utilizează, la ora actuală, infrastructura drumurilor într-o proporție destul de mare, iar o eventuală majorare a preturilor la carburanți ar fi însemnat că statul ar pune presiune pe ei.

„Pentru a nu pune presiune pe transportatori, s-a renunțat la această propunere în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Trebuie să vă mai spun că statul încă nu a pregătit și un mecanism de compensare a cheltuielilor în cazul în care s-r fi aplicat această măsură fiscală”, a punctat Dorel Noroc.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2021 urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0