Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru a majora salariile, Guvernul va trebui să reducă alte cheltuieli

© Sputnik / Mihai CarausLei
Lei - Sputnik Moldova
Abonare
Majorările de salarii, anunțate de premierul Ion Chicu, vor putea fi realizate dacă se va renunța la unele investiții. Declarațiile vin din partea unor experți economici, care susțin că pandemia din acest an și-a lăsat amprenta pe economia țării.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Guvernul ar avea de unde să majoreze salariile bugetarilor, dacă va reduce alte cheltuieli și le va direcționa pentru plățile salariale. De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, care a fost solicitat de Sputnik Moldova să se pronunțe asupra anunțului făcut astăzi de premierul Chicu că în 2021 Guvernul va majora salariile bugetarilor. 

Gîrbu: Guvernul a elaborat proiectele bugetelor cu mare întârziere

Gîrbu susține că în acest an documentele pentru aprobarea bugetului se pregătesc cu o întârziere semnificativă și că, de fapt, votarea acestor proiecte de către Guvern trebuia făcută mult mai devreme, ca acestea să ajungă în timp util în Parlament. 

„Din cauza că Guvernul întârzie atât de mult… aceste proiecte trebuiau să fie aduse în Parlament în luna octombrie și deputații să aibă timp suficient să analizeze în detaliu. Ori deputaților li se va pune pe masa aceste proiecte și ei măcar nici nu o să intre în esență ce votează ei acolo și o să voteze formal, în condițiile în care există majoritate în Parlament. (…) Legislativul trebuie să controleze activitatea Guvernului, nu doar cu ochii închiși să ridice mâinile atunci când se cere acest lucru”, a menționat economistul Viorel Gîrbu.

Ioniță: Guvernul, obligat să majoreze salariile

Totodată, analistul economic Veaceslav Ioniță susține că majorările sunt obligatorii, mai ales în cazul bugetarilor ce au un salariu mai mic decât cel minimum pe economie.

„Anul acesta avem o inflație destul de mica, de aceea majorarea salarială din acest an și anul viitor nu va fi foarte mare, plus mai avem și criza economică. Totuși se operează cu majorări de salarii. În medie, cred că salariu va crește nominal cu zece la sută pe tot sectorul economiei. Evident că și Guvernul va trebuie să majoreze salariul la bugetari cu nu mai puțin de zece la sută”, a menționat analistul economic Veaceslav Ioniță.

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul ar putea simplifica procedura de angajare a străinilor în Moldova

Ioniță mai spune că bugetul din acest an a fost construit pe bază de împrumuturi și împrumuturi nerambursabile. Totuși, pandemia a creat și aici probleme, iar Republica Moldova nu a beneficiat de împrumuturi nerambursabile și a fost nevoită să apeleze la împrumuturi interne.

El spune că dacă anul trecut bugetul de stat s-a executat la cheltuieli cu 3,5 miliarde de lei mai puțin decât s-a aprobat, atunci în acest an cheltuielile bugetare vor fi cu peste opt miliarde de lei mai mari decât s-a planificat inițial.

În aceste condiții, Executivul va trebuie să facă economii.

„Se va economisi de la investiții, de la anumite cheltuieli curente. Ce va fi anul viitor este prematur de spus, dar probabil că anul viitor vom fi într-un an destul de dificil. Se estimează că anul viitor va începe cu al treilea val de pandemie, lucru care, cred, va continua să lovească dur în economia noastră. Din acest motiv, anul viitor, Guvernul se va confrunta cu aceleași probleme ca și în anul curent. Soluția este aceiași ca și pentru anul 2020. (…) Multe țări au apelat la granturi și împrumuturi. Dacă Republica Moldova va reuși să deblocheze relațiile cu partenerii externi, atunci noi vom avea un buget cât de cât echilibrat și Guvernul își va putea onora obligațiile,” a precizat analistul econimic Veaceslav Ioniță. 

Lei  - Sputnik Moldova
Politică
2021 va începe cu majorări de salarii: Iată cine va beneficia
Totodată, Ioniță este de părere că Guvernul va fi nevoit să taie din bugetele pentru unele proiecte investiționale, cum ar fi "Drumuri Bune", pentru a putea achita salarii și pensii, la fel cum a procedat și în anii precedenți, susține Ioniță. 

Analistul politic Victor Juc susține că va fi foarte periculos dacă țara noastră va intra în noul an cu lipsa unui buget de stat adoptat. Totodată, el menționat că bugetul pentru anul viitor va fi votat ad-hoc, iar voturile celor din PD nu ar fi necesare, în momentul în care bugetul va fi votat de majoritatea neformală.

„Chiar dacă s-a prefigurat o majoritate neformală, cred eu, că pentru viitorul buget ar vota cu certitudine fracțiunea Partidului Socialiștilor, probabil că fracțiunea Pentru Moldova și unii deputați independenți, neafiliați. Ceilalți vor veni cu critici dure în adresa bugetului, în special ce ține de politicile agrare, de politicile din domeniul sănătății, politicile sociale, politicile economice. Cred că aceste proiecte de lege vor fi votate de o majoritate subțire, adică câteva voturi peste 50+1”, a menționat analistul politic Victor Juc. 

Amintim că după ședința de lucru cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, șeful Legislativului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a anunțat că până la sfârșitul anului trebuie aprobate de Parlament proiectul de politică bugetar fiscală și proiectele bugetelor anuale pentru 2021. Totodată, Chicu a menționat că noul an vine cu majorări de salarii pentru bugetari și că proiectele precum „Drumuri Bune” vor continua. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0