Inflația a scăzut mult: Ce se întâmplă acum cu prețurile

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova
Abonare
Inflația continuă să scadă, iar la sfârșitul lunii octombrie aceasta a fost de doar 1,56%. Prețurile medii de consum au crescut cu doar 0,11% în octombrie, față de septembrie 2020. Totuși, s-au scumpit destul de mult tomatele și ouăle.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Inflația continuă să scadă în Republica Moldova. Rata anuală a inflației a fost de doar 1,56% în luna octombrie (în septembrie: 2,32%).

Доллары - Sputnik Moldova
Rezervele valutare ale BNM bat record după record

În ultimele 12 luni, din octombrie 2019 până în octombrie 2020, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,95%, mărfuri nealimentare s-au ieftinit cu 0,37%, iar serviciile s-au scumpit cu mai puțin de un procent - 0,59%, a informat, într-un nou raport, Biroul Naţional de Statistică (BNS). 

În luna octombrie 2020, preţurile medii de consum au crescut cu doar 0,11% față de luna septembrie.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,33 la sută în octombrie, iar serviciile prestate populației cu doar 0,05 la sută, comparativ cu septembrie, potrivit BNS.

Reduceri de preț s-au înregistrat în octombrie și la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,3%, și la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 0,4%, comparativ cu septembrie 2020.

S-au ieftinit unele fructe și legume

În luna octombrie, faţă de luna septembrie 2020, preţurile la fructele proaspete au scăzut în medie cu 4,3%.

Ветка сливового дерева - Sputnik Moldova
Prunele moldovenești: În ce țări le exportăm anul acesta

De exemplu, citricele s-au ieftinit cu 14,3%, fructele exotice – cu 8,8%, strugurii – cu 6,7%, fructele de livadă sămânțoase – cu 3,9%.

Cartofii s-au ieftinit cu 3,5% în octombrie față de septembrie, iar legumele proaspete – cu doar 0,3%. Totuși, prețurile au scăzut simțitor la o serie de legume de sezon: varza s-a ieftinit cu 16,9%, vinetele – cu 10,3%, morcovii – cu 9,6%, usturoiul – cu 4,8%, ceapa uscată – cu 4,7%.

Tomatele s-au scumpit cu aproape 20%

În octombrie au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: fructe de livadă sâmburoase – cu 26,3%, tomate – cu 18,9%, ouă de găină – cu 11,8%,  castraveți – cu 7,%, dovlecei – cu 6,9%, ulei de floarea soarelui – cu 4,4%, făină de porumb – cu 1%.

Laptele și produsele lactate s-au scumpit în medie cu 0,8%.

Prețul la carnea de diverse tipuri practic nu s-a modificat în octrombrie, comparativ cu septembrie.

Inflația descrește, BNM a redus și rata de bază

Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus din nou, deși nesemnificativ, rata de bază, ținând cont de prognozele potrivit cărora inflația va descrește și în anii 2021-2022. Rata de bază a fost diminuată cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,65 la sută anual, conform unei decizii din 6 noiembrie a comitetului executiv al BNM.

„Conform noii runde de prognoză, rata anuală a inflației se va diminua ușor până la sfârșitul anului curent, iar începând cu trimestrul II 2021 va consemna o traiectorie ascendentă, ajungând spre finele orizontului de prognoză la nivelul inflației-țintă”, a informat BNM.

În același raport se arată că presiunile dezinflaționiste se vor menține în Republica Moldova, la fel ca în întreaga lume, pe parcursul întregului orizont de prognoză - trimestrul IV 2020 – trimestrul III 2022.

BNM a explicat anterior că inflația va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020. 

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
Alege electrocasnicele care-ți cruță banii – expert

De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă.

Pe de altă parte, o influență proinflaționistă o va avea diminuarea producției agricole în 2020, deoarece recolta a fost compromisă de secetă. Influența proinflaționistă va mai fi exercitată de restricțiile de export la unele produse agroalimentare în regiune și ajustarea accizelor, a semnalat BNM.

Menționăm că obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuiale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu - un asemenea indicator este considerat optim pentru dezvoltarea economiei.

Activele de rezervă ale Băncii Naționale au crescut cu 83,56 de milioane de dolari SUA pe parcursul lunii octombrie și constituie acum 3 miliarde 536 de milioane și 950 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0