Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de gravă este situația din spitalele COVID - Mărturia unui medic

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaSpecialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii din prima linie sunt la limita epuizării, iar locuri în spitale mai că nici nu mai sunt. Totodată, crește și numărul pacienților grav bolnavi cu COVID-19. Sunt mărturiile făcute de un medic care luptă cu noul virus ucigaș.

CHIȘINĂU 24 nov. - Sputnik. Pandemia de COVID-19 a afectat toate domeniile, în special, domeniul medical. În prezent, numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 crește de la o zi la alta, iar spitalele cu greu mai fac față bolnavilor în creștere. Medicii din prima linie sunt extenuați și abia de mai găsesc puteri să lupte cu noul coronavirus, care a reușit să ia viața a mii de oameni. 

Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” - Sputnik Moldova
Societate
COVID-19: Câte cazuri au fost înregistrate la început de săptămână
Veronica Țugulschi activează în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”. De la începutul pandemiei, doctorul este în prima linie și îi ajută pe pacienți să se vindece de noul virus. Medicul susține că pe zi ce trece, situația devine tot mai tensionată, iar locuri în spital nu au mai rămas. Dacă numărul de cazuri va continua să crească alarmant, medicii nu vor reuși să faca față. Veronica Țugulschi spune că se teme că situația ar păutea ieși de sub control și îi îndeamnă pe oameni să fie mai responsabili atunci când vine vorba despre măsurile de protecție. 

„Situația este extrem de gravă. S-a anunțat oficial că nu sunt locuri libere în spitalele din Chișinău. Avem doar 270 de locuri, iar pacienți - 280. Mai stau și pe paturi pliante în unele secții, ca să putem cât de cât să ajutăm la internări. (…) Situația e critică. Spitalul este supraplin, pacienții sunt în stare extrem de gravă aproape toți. Cam 90 la sută sunt în secții de Terapie Intensivă, cu pneumonii bilaterale, dependenți de oxigen. Dacă până acum nu am avut frică, acum a apărut frică că nu îi vom putea ajuta pe oameni. Situația este alarmantă,” a spus șefa secției Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi.

Doctorul spune că dacă în primele luni de pandemie, în stare gravă ajungeau tot mai mulți vârstnici, atunci acum în stare gravă ajung și tineri de 20 de ani, care nu au boli cronice. Veronica Țugulschi susține că COVID-19 îi afectează și pe cei sănătoși, iar sechelele rămân pe o perioada îndelungată. 

„Sunt pacienți care nu au nicio comorbiditate, dar fac o formă destul de gravă de COVID, cu afectarea mai multor organe, cu insuficiență respiratorie destul de avansată și cu pneumonii groaznice. (…) Vârsta nu contează, comorbiditățile nu contează, deja nu mai contează nimic”, a menționat șefa secției Unitatea Primiri Urgențe, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi.

Девушки в масках на площади у входа в музей Лувр в Париже - Sputnik Moldova
Societate
Al treilea val de COVID-19 în Europa: Avertizarea OMS
Noul tip de coronavirus progresează și suferă mutații, susține medicul din prima linie. Potrivit doctorului, pe parcursul acestor luni au fost observate numeroase simptome, iar acestea devin tot mai diverse. Mulți pacienți ajung în spital cu afecțiuni ale sistemul nervos central, cu dureri insuportabile de abdomen și cap, cu diabet, cu afectări cardiace și cu erupții pe piele. Doctorul mai spune că mulți ajung în stare gravă din cauza că recurg la automedicație. Veronica Țugulschi susține că la apariția primele simptome, persoana trebuie să se adreseze la medic și să nu administreze alte preparate decât cele indicate de specialiști. 

Gripa sezonieră și COVID-19 - o combinație extrem de periculoasă

Gripa și COVID-19 ar putea provoca grave probleme de sănătate. Doctorul spune că în momentul în care o persoană are chiar și o simplă viroză, imunitatea acestuia scade și el devine vulnerabil în fața noului virus. 

„Dacă pecientul face COVID-19 și se mai adaugă și o gripă sezonieră e clar că el rămâne fără imunitate și atunci e clar că complicațiile vor fi mult mai grave decât de obicei. De aceea, este foarte important de respectat toată măsurile epidemiologice”, a spus șefa secției Unitatea Primiri Urgențe, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi.

Coronavirus, image d'artiste - Sputnik Moldova
Pandemia de coronavirus a provocat o altă epidemie
Doctorul menționează că sunt foarte mari șansele ca persoanele ce au suferit deja de COVID-19 să se reinfecteze, dacă aceștia nu respectă recomandările epidemiologilor. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că pacienții care au avut o formă ușoară a bolii pot avea o imunitate la noul virus de până la trei luni, iar cei cu o formă mai gravă până la șapte luni. Chiar și așa, nerespectarea măsurilor de protecție ar putea duce la o reinfectare, iar persoana poate dezvolta o formă mai gravă decât prima dată, susține medicul. 

Pandemia a schimbat radical viața medicilor. Aceștia nu-și mai văd rudele și prietenii de luni bune, iar de plimbări și sărbători au uitat în general. Veronica Țugulschi spune că medicii sunt antrenați non-stop în salvarea vieților bolnavilor și că pentru mulți timpul petrecut cu familia a devenit un lux. 

„Probabil că deja nici nu mai avem prieteni. Ne-au uitat și prietenii. Nu ieșim nicăieri, doar la lucru și acasă pentru câteva ora ca să ne recuperăm. Este foarte greu. Vă asigur că toți colegii mei nu merg nicăieri pentru că în primul rând nu putem pune viața cuiva în pericol, dar și pentru că nu mai avem puteri de altceva nimic”, a conchis șefa secției Unitatea Primiri Urgențe, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Veronica Țugulschi.

Datele statistice arată că în țară, 98 418 persoane s-au infectat cu noul virus. Totodată, peste 80 de mii s-au vindecat, iar 2169 de bolnavi au pierdut lupta cu boala. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0