Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

2021 va începe cu majorări de salarii: Iată cine va beneficia

© Sputnik / Yana ZaharovaLei
Lei  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a anunțat că 2021 va începe cu majorări de salarii, dar și proiecte de susținere pentru agenții economici. De asemenea, va fi implementat în continuare programul Drumuri Bune.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. După ședința de lucru cu președintele țării Igor Dodon și cu șeful Legislativului Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a anunțat că până la sfârșitul anului trebuie aprobate de Parlament proiectul de politică bugetar fiscală și proiectele bugetelor anuale pentru 2021. Prim-ministrul a menționat că noul an vine cu majorări de salarii. 

Vladimir Bolea - Sputnik Moldova
Cât mai rezistă actualul Guvern și cine ar putea să-l susțină în Parlament
”Venim cu majorări de salarii pentru bugetari, aici mă refer la toate categoriile de angajați din sectorul bugetar. Și personalul medical finanțat din Fondul de Asigurări Obligatorii de Medicină de la 1 ianuarie 2021 va avea majorare de salariu de 30%”, a declarat Ion Chicu.

Premierul susține că în 2021 va continua proiectul Drumuri Bune. 

”Fondul Rutier va fi destul de impresionant, preventiv va fi 1,7 miliarde de lei. Proiectul Drumuri Bune de asemenea va fi finanțat, la etapa actuală este de 900 de milioane de lei. în Fondul Ecologic prevedem 500 de milioane de lei pentru sistemele de apă și canalizare, în 2020 au fost 300 de milioane”, a spus Ion Chicu.

Oficialul susține că autoritățile planifică în 2021 să protejeze business-ul de unele decizii ”neinspirate” ale autorităților publice locale. 

”Sunt mai multe măsuri incluse, cea mai importantă este menținerea locurilor de muncă, prin subvenționarea impozitelor aferente salariilor. Vom aloca 300 de milioane de lei la prima etapă pentru subvenționarea impozitelor aferente angajării persoanelor care la momentul actual nu sunt în Republica Moldova sau nu lucrează oficial în țară. Dacă angajatorii vor lua la serviciu fie cetățeni din diasporă, tineri care vin acum de la facultate sau șomeri, în așa condiții timp de 12 luni bugetul de stat îi va scuti de 42-45% din plăți. Este un suport semnificativ și sperăm că acest instrument va fi de ajutor agenților economici”, a menționat premierul. 

Ion Chicu a declarat că proiectele urmează să fie aprobate săptămâna viitoare la Guvern. 

”Vor fi examinate și aprobate fie luni pe 30 noiembrie, fie pe 1 decembrie. Trebuie să vedem dacă colegii de la Ministerul Finanțelor reușesc să pregătească în varianta finală consultările. Problema este că mulți colegi sunt infectați cu COVID-19. Ulterior, vom merge la Parlament. Este important ca totul să fie aprobat ca de la 1 ianuarie țara să intre în noul an fără datorii și probleme”, a precizat Ion Chicu.

Șeful Executivului s-a arătat convins că Parlamentul va susține aceste proiecte. Ion Chicu a apreciat că toate inițiativele Guvernului au fost votate săptămâna trecută de majoritatea deputaților. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0