Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce prevede legea care îi poate trage la răspundere pe angajații BNM

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Pornirea urmăririi penale împotriva unui membru din conducerea Băncii Naționale va fi posibilă prin decizia procurorului general, după autorizarea de către un complet format din trei judecători din cadrul Curții de Apel Chșinău.
Expert, despre legea care iî va atrage la răspundere pe angajații BNM

Parlamentul a doptat în lectură finală un proiect de lege privind consolidarea independenței Băncii Naționale. Acesta are drept scop împiedicarea adoptării unor decizii abuzive în sistemului judecătoresc. Expertul economic Veceaslav Ioniță spune că modificările propuse de Guvern, la recomandarea Fondului Monetar Internațional, sunt o continuare a fortificării independenței Băncii Centrale care a început încă în anul 2013.

„Atunci, Parlamentul a modificat legislația bancară și a spus că instanața de judecătă nu se poate expune pe aspectele de oportunitate luate de BNM, pentru că acesta este un drept excusiv al Băncii Naționale. Totodată, instanța de judecată se poate pronunța doar pe subiecte legate de procedură”, a precizat Ioniță.

În proiect este descris și mecanismul de atragere la răspundere penală pentru acțiunile și inacțiunile angajaților BNM în procesul de supraveghere a sistemului bancar.

„Vorbim în proiectul adoptat de Parlament despre răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM. Legiuitorul a stabilit și mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat. Este vorba și despre modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM”, a precizat Ioniță.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
BNM a diminuat din nou rata de bază – iată explicația

Un aspect important al proiectului, care este condiționat de FMI, se referă la faptul că dosarele angajaților din conducerea Băncii Naționale vor putea fi instrumentate nu de prima instanță, dar exclusiv de Curtea de Apel Chișinău cu suportul procurorului general.

„Proiectul prevede că pornirea urmăririi penale împotriva unui membru din conducerea Băncii Naționale, reținerea, aducerea silită, arestul și percheziționarea acestuia nu pot avea loc decât la decizia procurorului general cu autorizarea unui complet format din trei judecători din cadrul Curții de Apel Chșinău. Totodată, dacă un angajat al BNM este atras la răspundere penală pentru anumite acțiuni ilegale, toate pretențiile se înaintează către BNM, dar nu angajatului, deci responasbilă este instituția. În cazul dat - Banca Națională, care trebuie să-și selecteze și promoveze angajați integri”, a precizat Veceaslav Ioniță.

Recent, Parlamentul a adoptat în lectură finală mai multe modificări la legislația bancară și penală. Proiectul face parte din lista de condiționalități a FMI pentru încheierea unui nou program. Valoarea noulu program de cooperare între Moldova și FMI se ridică la 558 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0