Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor

© Sputnik / Mihai Caraus брифинг ЦИК-а 2020
 брифинг ЦИК-а 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a aprobat Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta urmează să fie transmis Curții Constituționale pentru validarea scrutinului prezidențial și mandatul Maiei Sandu.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Membrii CEC s-au întrunit astăzi în ședință pentru a aproba Raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale. Acesta urmează să fie transmis Curții Constituționale pentru validarea scrutinului.

Andrei Volentir  - Sputnik Moldova
CEC: După prezidențiale Parlamentul este obligat să introducă votul prin corespondență
”CEC hotărăște: se aprobă Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2021. Și 2: Raportul se prezintă Curții Constituționale”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC. 

Înalta Curte urmează să confirme sau nu validitatea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de preşedinte al țării în termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă a contestațiilor de către instanţele de judecată, depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

De asemenea, membrii CEC au aprobat un punct în regulament care prevede că numărul maxim de buletine transmise peste hotare la alegeri să fie de 10 mii la fiecare secție de votare. Până acum plafonul a fost de 5000 de buletine. 

”De ce ne-am teme să menținem numărul maxim de 10 mii de buletine de vot peste hotare? Trebuie să ne asigurăm că vor reuși toți să voteze din diasporă. Este justificat și mai ales dacă se va moderniza Codul Electoral la două zile de votare va fi mai optim”, a declarat Dumitru Pavel, membru CEC. 

După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0