Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC: După prezidențiale Parlamentul este obligat să introducă votul prin corespondență

© Sputnik / OsmatescoAndrei Volentir
Andrei Volentir  - Sputnik Moldova
Abonare
Membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir spune că imediat după alegerile prezidențiale Parlamentul ar trebui să ia în discuție un concept privind implementarea votului prin corespondență.
CEC: După prezidențiale Parlamentul este obligat să introducă votul prin corespondență

În turul doi al alegerilor prezidențiale unii alegători din diasporă nu au reușit să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot. Comisia Electorală Centrală spune că pentru Parlament aceasta ar fi un semnal de alarmă pentru a căuta noi soluții în ceea ce priveșjte buna organizare a votului peste hotare. Membrul CEC, Andrei Volentir crede că  introducerea votului prin corespondență în legislația electorală ar fi o soluție bună pentru diasporă.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Expert: Ce semnifică felicitarea lui Putin adresată Maiei Sandu
„De fiecare dată avem o situație imprevizibilă de la un scrutin la altul să ghicim câți alegători ar putea să participe, de aceea soluția cea mai plauzibilă ar fi oferirea votului prin corespondență pentru conaționalii noștri peste hotare pentru a minimaliza riscurile și costurile în cadrul alegerilor”, a precizat Andrei Volentir.

Potrivit experților în materie electorală pentru introducerea votului prin corespondență trebuie reglementat în legea electorală instituția votului anticipat. Votul prin corespondență nu se organizează în ziua alegerilor, dar anticipat pe o durată mai lungă decât o zi. Tot experții spun că votarea acestor modificări ar trebui să se producă după consultarea Comisiei de la Veneția. În același timp, pentru a facilita introducerea votului prin poștă, este nevoie de inițiat o platformă de discuții între autoritatea electorală, Poșta Moldovei, Biroul pentru Relații cu Diaspora și MAEIE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0