Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia despre declarația lui Sandu cu privire la Transnistria

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Accesați arhiva multimediaЗдание Государственной Думы РФ
Здание Государственной Думы РФ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit sursei, există o perspectivă de „dezghețare” a conflictului și de intrarea ulterioară în „faza fierbinte”.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană nu va fi acceptată niciodată de Tiraspol, deoarece acest lucru ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean, a declarat pentru RIA Novosti Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat.

Anterior, președintele ales al Republicii Moldova, șeful partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că speră la o oportunitate geopolitică privind reunificarea Chișinăului cu Tiraspolul, care, potrivit ei, ar trebui să se realizeze pe cale pașnică.

„Sandu dorește ca forțele (rusești - n.red,) de menținere a păcii să plece (din regiunea transnistreană - n.red.). Și în același timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese și a păcii pe termen lung. Ce se oferă locuitorilor din regiunea transnistreană în schimb? De fapt - revenirea la situația din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care a curmat viața a mii de oameni. Este evidentă o perspectivă de „dezghețare” a conflictului urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu, despre dorința ei de a rezolva problema în mod pașnic”, a remarcat Panina.

Potrivit deputatului, este evident că „acest scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol”. "Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus memorandumul Kozak. "Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Rămâne doar să regretăm că declarațiile actuale ale lui Sandu par să fi fost scrise sub dictarea prompterului american", a spus Panina.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu crede că Transnistria va fi reintegrată într-o bună zi

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat în Moldova pe 15 noiembrie. Liderul partidului PAS, fostul prim-ministru al Republicii Moldova Maia Sandu și președintele actual Igor Dodon au luptat pentru postul de șef de stat. Participarea la alegeri a fost de 52,78%. CEC a prezentat luni rezultatele preliminare ale alegerilor - după prelucrarea proceselor verbale din toate secțiile de votare, Maia Sandu a câștigat, obținând 57,72% din numărul de voturi, iar Igor Dodon - 42,28%. Pentru prima dată în istoria Moldovei moderne o femeie va deveni președinte al țării.

Regiunea transnistreană, unde circa 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va uni cu România. În 1992, după o încercare eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema cu forța, regiiunea transnistreană a devenit un teritoriu care se afla practic în afara controlului Chișinăului. Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană. Pacea în zona de conflict este menținută de 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni și zece observatori militari din Ucraina. Militarii își fac slujba la cele 15 posturi staționare și puncte de control care sunt situate în sectoare cheie ale zonei de securitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0