Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stanislav Groppa, despre crearea unor centre moderne pentru pacienți

© Sputnik / Mihai CarausStanislav Groppa
Stanislav Groppa - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", academicianul Stanislav Groppa a vorbit despre centrele moderne de diagnostic și tratament al pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, create pe întreg teritoriul țării.
Stanislsav Groppa, despre create unor centre moderne pentru pacienți

Potrivit academicianului Stanislav Groppa, în Republica Moldova au fost create zece centre moderne pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Acestea funcționează parțial, dar mai necesită unele echipamente și medicamente ce trebuie puse la dispoziție de către Comisia Națională de Asigurări în Medicină.

"Centrele pot asista pacientul în perioada acută. În marea majoritate a centrelor se efectuează proceduri de tromboliză, se instituie un sistem de telemedicină ce poate consulta medicul din centru primar cu Institutul de Medicină Urgentă. La moment se discută la nivelul companiei de asigurări privind dotarea acestor centre cu sisteme de tomografie computerizată", a declarat în studioul Sputnik Stanislav Groppa.

Potrivit academicianului, fondarea acestei rețele ar diminua mortalitatea în rândul populației și impactul privind afectarea sănătății pacientului. Totodată, relația dintre centrul primar și cel comprehensiv ar permite utilizarea tromb extracției. În acest sens, sunt deja câteva echipe bine pregătite care vor acorda asistență.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, peste 10 mii de moldoveni fac accidente vasculare cerebrale, în fiecare an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0