Chicu la "Moldova Business Week": Situația din țară e stabilă

© Photo : Facebook / Invest MoldovaПремьер-министр Ион Кику выступил на форуме Moldova Business Week 2020
Премьер-министр Ион Кику выступил на форуме Moldova Business Week 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
În țara noastră se păstrează stabilitatea macroeconomică, funcționează un sistem bancar sigur, nu există probleme cu datoria publică sau restanțe bugetare, a declarat premierul.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. În Republica Moldova se păstrează stabilitatea macroeconomică, funcționează un sistem bancar sigur și nu există probleme cu datoria publică sau restanțe bugetare. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Ion Chicu în cadrul forumului investițional Moldova Business Week 2020.

Vecinătatea cu Uniunea Europeană și acordurile de liber schimb cu UE, CSI și GUAM oferă Moldovei acces privilegiat la piețele mari de export, a spus Chicu.

„Puteți privi cu încredere Moldova, situată între est și vest,” a declarat premierul.

Guvernul face investiții considerabile în infrastructură, ceea ce estr foarte important pentru atragerea investitorilor, a remarcat șeful Cabinetului de Miniștri. 

Premierul Ion Chicu la forumul investițional Forum Invest Găgăuzia-2020 - Sputnik Moldova
Forumul Invest Găgăuzia 2020: Mesajul lui Chicu pentru investitori

Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au fost lansate proiecte naționale care prevăd construcția și reconstrucția drumurilor naționale, regionale și locale.

Un alt avantaj al Moldovei, potrivit prim-ministrului, este ambițiosul program de industrializare al țării. În cadrul acestui proiect, care a început în 2020, este planificată crearea a 18 platforme industriale multifuncționale în diferite raioane. 

În plus, investitorii care decid să-și dezvolte afacerea în Republica Moldova pot profita de condiții atractive și avantaje fiscale în 7 zone economice libere și 10 parcuri industriale.

Moldova speră în dezvoltarea industriei IT

Ion Chicu a vorbit și despre procesul de digitalizare a economiei și dezvoltarea sectorului IT, care rămâne una dintre prioritățile guvernului.

Exportul de servicii IT în Moldova a crescut cu 40-50% în ultimii trei ani.

"În cadrul modelului "IT Park", recunoscut la nivel mondial ca unul dintre cele mai de succes, muncesc peste 10 mii de angajați tineri cu un salariu mediu de 30 de mii de lei pe lună de muncă", a spus premierul.

La ceremonia oficială de deschidere a forumului de afaceri au participat ambasadorul UE Peter Mikhalko și ambasadorul SUA Derek Hogan.

Forumul de investiții „Moldova Business Week 2020” se desfășoară la Chișinău în perioada 19-20 noiembrie deja pentru a șaptea oară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0