Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Accident vascular cerebral: Cine face parte din grupul de risc

© Sputnik / Mihai CarausAlexandru Gasnaș
Alexandru Gasnaș - Sputnik Moldova
Abonare
Accidentele vasculare cerebrale continuă să facă mii de victime în țară, chiar dacă măsurile de prevenire a bolii sunt pe larg discutate și sunt la îndemâna tuturor. Care sunt factorii ce influențează acest fenomen am aflat de la medicul neurolog Alexandru Gasnaș.
Accident vascular cerebral: Cine face parte din grupul de risc

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul neurolog Alexandru Gasnaș a explicat că orice persoană riscă să facă un accident vascular cerebral. Cauzele și factorii sunt foarte complecși. Totuși, din grupul de risc fac parte mai mult persoanele ce suferă de hipertensiune, diabet zaharat, obezitate sau patologii cardiace.

"Statistic, una din șase persoane poate să suporte un accident vascular cerebral. Sunt zeci de factori care influențează acest lucru. Totuși, persoanele care suferă de anumite patologii trebuie să fie mult mai precaute", a declarat medicul neurolog.

Mai mult, Alexandru Gasnaș a remarcat că și persoanele sănătoase tun pot suferi un accident vascular cerebral. În aceste situații, accidental este cauzat de mediul înconjurător, nivelul de poluare al aerului, calitatea apei ș.a. Totodată, stilul de viață sedentar, consumul de alimente nesănătoase și stresul influențează acest proces.

Specialistul a menționat că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit dacă oamenii nu vor renunța la fumat, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate. Potrivit acestuia, 9 din 10 persoane pot preveni accidentul doar prin adoptarea unu stil de viață sănătos.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0