Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pandemia a pus pe pauză transplanturile din țară - detalii

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Accesați arhiva multimediaIntervenție chirurgicală
Intervenție chirurgicală  - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia de COVID-19 a afectat întregul sistem de sănătate, inclusiv domeniul transplanturilor. În nouă luni de la declanșarea primelor focare, în Moldova a fost realizat doar un singur transplant de organe. Pe lista de așteptare apar tot mai mulți bolnavi.

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Mai multe operaţii de transplant au fost amânate din cauza noului coronavirus. Dacă în ceilalți ani până în luna noiembrie se efectuau în jur de 15 -20 de transplanturi, atunci în acest an COVID-19 a cam dat totul peste cap. În primele șase luni de la pandemie, în Moldova nu s-a efectuat niciun transplant. Motivul este că toate spitalele care realizau aceste intervenții au fost reprofilate pentru tratatea pacienţilor de COVID-19. Abia în septembrie s-a putut realiza un transplant hepatic.

„Este foarte greu acum să organizăm procesul de transplant, în legătură cu faptul că locuri în Terapie Intensivă practic nu mai sunt, dar pacientul după transplant este dependent anume de aceste secții, care trebuie să fie disponibile 24/24”, a spus directorul Agenției de Transplant, Vladimir Bolocan.

Spitalele au devenit pline cu pacienți cu COVID-19, iar singura instituție medicală în care se fac transplanturile de organe este Spitalul Clinic Republican, care acum este o instituție strategică în lupta cu noul virus.

Operație - Sputnik Moldova
Societate
Doctorul cu mâini de aur: Cum i-au fost restabilite degetele copilului din Glodeni
 Și spitalele în care se realizează transplanturi de țesuturi sunt în aceiași situație. Pe de altă parte, și medicii care se ocupă de aceste intervenții sunt acum antrenați în salvarea vieților pacienților gravi cu COVID-19. Directorul Agenției de Transplant susține că problema nu este doar în spitale și cadre medicale, dar și în lipsa donatorilor. Din frica de a nu se infecta cu noul coronavirus, donatorii nu mai calcă pragul instituţiilor medicale. În cazul donatorilor aflați în moarte cerebrală, situația este mai dificilă, asta pentru că familia pacientului uneori este împotriva donării organelor.

„Nici donatori nu prea sunt. Vreau să vă spun că ficatul se regenerează parțial în trei luni de zile, total în șase luni, dacă vorbim de un donator în viață. (…) La noi există acești oameni care sunt deschiși pentru a dona, însă, nu știu din care cauză, la ei nu ajunge toată informația. Dacă vorbim de donatorii în moarte cerebrală, aici lucrul este mai complicat. Nu știu din care cauză lumea mai ușor acceptă deconectarea de la suportul vital, decât donarea de organe”, a menționat directorul Agenției de Transplant, Vladimir Bolocan.

Cei care au nevoie de un transplant rămân izolaţi, mai ales că sunt incluşi în categoria de risc. În prezent, 60 de aomeni așteaptă un transplant hepatic și 40 un transplant renal. Cifrele ar putea fi în realitate de două ori mai mari, spune directorul Agenției de Transplant. Cauza este că nu toți cunosc de existența Agenției și nu merg să se înscrie în lista de așteptare. Chiar și așa, Vladimir Bolocan susține că lista s-a mărit în ultima perioada. 

„Transplant de cornee nu se face, deoarece nu se face prelevare. Toate instituțiile care au autorizația pentru prelevarea corneei de la cadavru, acum sunt instituții COVID și majoritatea deceselor din aceste instituții sunt de la COVID. Acest lucru face ca această cornee să nu fie eligibilă pentru a fi transplantată la pacient”, a explicat directorul Agenției de Transplant, Vladimir Bolocan.

În cazul apariției unei urgențe este practic imposibil să găsești un donator potrivit, care să fie compatibil cu persoana care necesită urgent operație, iar aceste cazuri ajung să fie letale. 

De la începutul anului şi până la instituirea stării de urgenţă, în ţara noastră au fost efectuate trei transplanturi renale, unul hepatic şi puţin peste zece - de cornee.

Primul transplant de organ în ţara noastră a fost efectuat în anul 1982. După aproape trei decenii, în anul 2010 a fost înfiinţată Agenţia de Transplant, iar până în prezent medicii au realizat 81 de transplanturi renale şi 53 hepatice. Totodată, în acești zece ani, au fost efectuate și 745 de transplanturi de oase, 326 de membrană amniotică, 195 de cornee, 110 de piele și 41 de tendon. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0