Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Cum ajung pietonii din Chișinău sub roțile mașinilor

© Sputnik / Мирослав Ротарьдоступ запрещен полиция
доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția Chișinău îi atenționează pe participanții la trafic să manifeste concentrare și atenție în timpul deplasărilor, pentru a preveni accidentele rutiere, numărul cărora a sporit în 2020. Poliția are un set de recomandări pentru pietoni.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Poliția municipiului Chișinău a publicat un video care ilustrează o situație ce poate conduce la tamponarea pietonilor, chiar dacă aceștia traversează strada regulamentar, pe „zebră”.

Este o situație pre-accidentară, dar care se poate solda cu rănirea gravă sau chiar mortală a pietonilor, din cauză că atenția șoferului este distrasă de telefonul mobil – el citește și răspunde la mesaje în timp ce conduce. 

Aceasta este o nouă încercare a Poliției Chișinău de a reduce numărul accidentelor rutiere, inclusiv a celor cu implicarea pietonilor - una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic.

Дорога - Sputnik Moldova
Societate
Cum să-ți pregătești mașina pentru iarnă: Sfaturi ale automobiliștilor din Chișinău

„Pietonii sunt expuşi în permanenţă pericolelor din trafic şi au prea puţine mijloace de a se proteja”, spune Poliția.

„Conform ultimelor date statistice, s-a constat o creștere a numărului accidentelor rutiere, în special a celor cu implicarea pietonilor. Doar în ultimele 9 luni ale anului curent au fost înregistrate 233 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 234 de persoane traumatizate și 10 persoane decedate”, semalează Poliția Chișinău.

Poliția Chișinău are un set de recomandări pentru pietoni: 

imagine simbol - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Accident teribil - șoferul a fost dus la spital

- Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!

- Traversați partea carosabilului doar la trecerile pentru pietoni și la culoarea verde a semaforului. Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

- Asigurati-vă din timp ca sunteți vizibil pentru conducătorii unităților de transport atunci când aveti intenția de a traversa strada.

- Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzile cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!

– În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante, pentru a fi observați cu ușurință.

Московский проспект  - Sputnik Moldova
Societate
Pericolul călătoriei cu mașina de ocazie: Sfaturi ale Poliției ce-ți pot salva viața

 - Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

 - La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

- Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc - mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

 - Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

 - Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.

Menționăm că, zilele acestea, pe strada Albișoara, reparată recent, sunt instalate „semafoare inteligente”, în locul celor vechi.

Noile semafoare indică numărul de secunde rezervate pentru traversarea străzii şi pot fi dirijate centralizat de la dispeceratul central.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0