Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto - Viața unui medic de la ambulanță în imagini

Abonare
Viața medicilor de la ambulanță s-a schimbat și odată cu începutul pandemiei: s-a mărit numărul de cazuri la care sunt solicitați și a crescut riscul la care sunt expuși zi de zi.

Personalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal. În municipiul Chișinău sunt cinci substații ale Centrului, una dintre care deservește populația sectorului Botanica, inclusiv două suburbii: Băcioi și Sângera.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Societate
Medic de pe ambulanță: Mor oamenii în mâinile mele - Foto

La substația Botanica lucrează și medicul Natalia Panco. Munca pe timp de noapte, responsabilitatea pentru viața și starea pacientului, toate acestea necesită implicare și o gândire profundă pentru identificarea diagnosticului. Pentru ei, doctorii de la ambulanță, în special pentru cei de la terapie intensivă este foarte important și absolut necesar să stăpânească perfect abilitățile de resuscitare cardiopulmonară, manipulări medicale suplimentare. Mai pe înțeles, să readucă un om la viață.

Natalia Panco face parte din echipa medicilor de la terapie intensivă, pentru care secundele sunt unitatea de măsură a timpului atunci când le este solicitată prezența. Și când viața pacientului parcă se răzbună pe efortul depus de medic, își primesc poate cea mai dură lovitură în această meserie. Acum, în perioada pandemiei, munca doctoriței și a colegilor ei este mai dificilă deoarece numărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ. Dintre acestea, o mare parte sunt nefondate, iar din această cauză se întâmplă că ambulanțele nu reușesc să ajungă la timp la cazurile grave. Medicul Natalia Panco îndeamnă cetățenii să sune la 112 doar în cazuri cu adevărat urgente, nu și atunci când se simt singuri sau nu au cu cine vorbi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Panco, medic în echipa specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească.
Activitatea SAMU Botanica  - Sputnik Moldova
1/15
Natalia Panco, medic în echipa specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească.
© Sputnik / Mihai CarausAmbulanțele de la substația Botanica sunt noi și dotate corespunzător. Iar pentru anul viitor se preconizează reînnoirea parcului.
Ambulanța - Sputnik Moldova
2/15
Ambulanțele de la substația Botanica sunt noi și dotate corespunzător. Iar pentru anul viitor se preconizează reînnoirea parcului.
© Sputnik / Mihai CarausBotanica este unul dintre cele mai mari sectoare ale Chișinăului. Acum, populația de aproximativ 250 de mii de persoane este deservită de nouă ambulanțe, dintre care două merg în suburbii.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
3/15
Botanica este unul dintre cele mai mari sectoare ale Chișinăului. Acum, populația de aproximativ 250 de mii de persoane este deservită de nouă ambulanțe, dintre care două merg în suburbii.
© Sputnik / Mihai CarausNumărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ în perioada pandemiei, ceea ce le-a făcut mai dificilă munca angajaților.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
4/15
Numărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ în perioada pandemiei, ceea ce le-a făcut mai dificilă munca angajaților.
© Sputnik / Mihai CarausAproximativ 80% din chemări sunt nefondate. Din această cauză sunt cazuri când oamenii care cu adevărat au nevoie în acel moment trebuie să aștepte echipajul câte 40 de minute sau chiar și câte o oră-două.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
5/15
Aproximativ 80% din chemări sunt nefondate. Din această cauză sunt cazuri când oamenii care cu adevărat au nevoie în acel moment trebuie să aștepte echipajul câte 40 de minute sau chiar și câte o oră-două.
© Sputnik / Mihai CarausPrioritate au chemările în stradă, unde sunt raportate persoane căzute fără cunoștință, implicate în accidente, care au făcut infarct sau chiar alergii grave. Copiii mici până la un an, la fel, constituie o prioritate.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
6/15
Prioritate au chemările în stradă, unde sunt raportate persoane căzute fără cunoștință, implicate în accidente, care au făcut infarct sau chiar alergii grave. Copiii mici până la un an, la fel, constituie o prioritate.
© Sputnik / Mihai CarausÎn pandemie, medicii sunt cei mai expuși riscului. Zilnic sunt în focare deschise.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
7/15
În pandemie, medicii sunt cei mai expuși riscului. Zilnic sunt în focare deschise.
© Sputnik / Mihai CarausÎși începe ziua de muncă la ora 09:00 și o încheie la aceiași oră a zilei următoare. Sau mai exact, acesta ar fi programul perfect, dacă ultima chemare din tură nu ar fi înregistrată cu 15 sau chiar cinci minte înainte de finalizarea acesteia.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
8/15
Își începe ziua de muncă la ora 09:00 și o încheie la aceiași oră a zilei următoare. Sau mai exact, acesta ar fi programul perfect, dacă ultima chemare din tură nu ar fi înregistrată cu 15 sau chiar cinci minte înainte de finalizarea acesteia.
© Sputnik / Mihai CarausLucrează în condiții severe, în care un minut poate face diferența dintre viață și moarte, iar asta creează o încărcătură psihologică sporită.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
9/15
Lucrează în condiții severe, în care un minut poate face diferența dintre viață și moarte, iar asta creează o încărcătură psihologică sporită.
© Sputnik / Mihai CarausÎn medicina urgentă totul este diferit și deosebit. Ești mereu înaintea altora, pe linia întâi.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
10/15
În medicina urgentă totul este diferit și deosebit. Ești mereu înaintea altora, pe linia întâi.
© Sputnik / Mihai CarausEste solicitată pentru cele mai grave cazuri. A văzut de toate la viața ei, iar cuvintele cheie în munca zilnică sunt viața și moartea.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
11/15
Este solicitată pentru cele mai grave cazuri. A văzut de toate la viața ei, iar cuvintele cheie în munca zilnică sunt viața și moartea.
© Sputnik / Mihai CarausNatalia Panco spune că noi, cetățenii, ar fi bine să înțelegem exact care este specificul medicinii de urgență și în ce cazuri să solicităm serviciile echipelor de la ambulanță. De foarte multe ori, de unii dintre noi depinde viața altor oameni.
Activitatea SAMU Botanica  - Sputnik Moldova
12/15
Natalia Panco spune că noi, cetățenii, ar fi bine să înțelegem exact care este specificul medicinii de urgență și în ce cazuri să solicităm serviciile echipelor de la ambulanță. De foarte multe ori, de unii dintre noi depinde viața altor oameni.
© Sputnik / Mihai CarausNumărul 112 este gratuit și poate fi apelat 24 din 24 de ore, de pe orice telefon fix ori mobil în Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
13/15
Numărul 112 este gratuit și poate fi apelat 24 din 24 de ore, de pe orice telefon fix ori mobil în Republica Moldova și Uniunea Europeană.
© Sputnik / Mihai CarausPersonalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal.
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
14/15
Personalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal.
© Sputnik / Mihai CarausEchipele de asistență medicală urgentă activează în regim non-stop.
Ambulanța - Sputnik Moldova
15/15
Echipele de asistență medicală urgentă activează în regim non-stop.
Fluxul de știri
0