Personalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal. În municipiul Chișinău sunt cinci substații ale Centrului, una dintre care deservește populația sectorului Botanica, inclusiv două suburbii: Băcioi și Sângera.
La substația Botanica lucrează și medicul Natalia Panco. Munca pe timp de noapte, responsabilitatea pentru viața și starea pacientului, toate acestea necesită implicare și o gândire profundă pentru identificarea diagnosticului. Pentru ei, doctorii de la ambulanță, în special pentru cei de la terapie intensivă este foarte important și absolut necesar să stăpânească perfect abilitățile de resuscitare cardiopulmonară, manipulări medicale suplimentare. Mai pe înțeles, să readucă un om la viață.
Natalia Panco face parte din echipa medicilor de la terapie intensivă, pentru care secundele sunt unitatea de măsură a timpului atunci când le este solicitată prezența. Și când viața pacientului parcă se răzbună pe efortul depus de medic, își primesc poate cea mai dură lovitură în această meserie. Acum, în perioada pandemiei, munca doctoriței și a colegilor ei este mai dificilă deoarece numărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ. Dintre acestea, o mare parte sunt nefondate, iar din această cauză se întâmplă că ambulanțele nu reușesc să ajungă la timp la cazurile grave. Medicul Natalia Panco îndeamnă cetățenii să sune la 112 doar în cazuri cu adevărat urgente, nu și atunci când se simt singuri sau nu au cu cine vorbi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova