Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rezistența la antibiotice - pericol sporit în pandemia de COVID - 19

© Pixabay / MatvevnaMedicamente
Medicamente - Sputnik Moldova
Abonare
„Atenție cum administrați antibioticele, ele crează rezistență”! - cu acest mesaj au venit autoritățile din domeniul sănătății, în contextul Săptămânei mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene.

CHIȘINĂU 18 nov - Sputnik. Antibioticele pe cât sunt de utile, pe atât de periculoase, dacă nu sunt administrate corect. Datele statistice arată că anual, în lume, 700 de mii de oameni mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.

Léky - Sputnik Moldova
De ce nu ne vindecăm cu antibiotice la unele infecții: Explicația unui renumit profesor
În acest context, responsabilii din domeniu organizează anual săptămâna de conștientizare, pentru a le explica oamenilor pericolul la care poate duce administrarea incorectă și abuzivă a acestor preparate. Ministerul Sănătății a venit astăzi cu un mesaj, în cadrul unei conferințe de presă, prin care îndeamnă oamenii să fie atenți atunci când utilizează antibioticele. 

„Riscurile utilizării iraționale a medicamentelor antibacteriene constau în formarea unor tulpini de microorganisme rezistente la antibiotice, care pot crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații sau chiar decese. (…) Pe fundalul rezistenței la antibiotice este imposibilă realizarea unor intervenții vitale ca de exemplu: transplantul de organe, chimiorapie, terapia intensivă, dar și în tratamentul bolilor microbiene”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, susține că din totalul medicamentelor administrate de către moldoveni, zece la sută sunt antibiotice. Dumbrăveanu a menționat că în contextul pandemiei de COVID-19, rezistența la antibiotice devine și mai periculoasă, deoarece poate crea impedimente în tratarea formelor grave a noului coronavirus. 

„Utilizarea abuzivă a antibioticilor în timpul pandemiei de COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este un virus, nu este o bacterie și prin urmare, antibioticele nu trebuie să fie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor virale”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, susține că antibioticele pot fi periculoase nu doar pentru oameni, dar și pentru animale. Administrarea incorectă sau în exces a acestor preparate animalelor poate duce la o producție scăzută de lapte sau animalele pot adăuga în exces în greutate, ceea ce îi poate înrăutăți starea de sănătate. 

Antibiotic - Sputnik Moldova
Rezistența al antibiotice - o amenințare pentru întreaga planetă

„S-a interzis utilizarea microbienilor în calitate de promotori sau stimulatori de creștere la animale în scop excluderii riscului de consum al produselor alimentare de origine animală cu reziduri de medicamente de uz animal”, a spus directorul ANSA, Vladislav Cotici.

Specialiștii au venit cu un șir de recomandări despre cum trebuie corect administrate antibioticele, astfel ca acestea să nu provoace rezistență. 

  • Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.
  • Urmați întreg tratamentul prescris, chiar dacă vă simți mai bine.
  • Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.
  • Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru dumneavoastră
  • Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.
  • Nu recurgeți la autotratament - apelați la medicul de familie la primele simptome de boală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0