Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce nu ne vindecăm cu antibiotice la unele infecții: Explicația unui renumit profesor

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a explicat că marea majoritate a infecțiilor din acest sezon sunt virale, nu bacteriene.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Alexandru Rafila a explicat pentru Sputnik în ce condiții trebuie să luăm antibiotice, mai ales că îmbolnăvirile de sezon readuc în discuție acest subiect.

Antibiotic - Sputnik Moldova
Rezistența al antibiotice - o amenințare pentru întreaga planetă

De altfel, mulți sun cei care apelează la antibiotice atunci când răcesc, însă profesorul Alexandru Rafila vine cu vești nu prea îmbucurătoare pentru cei care văd în acest gen de tratament o cale sigură spre vindecare.

Șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București spune că marea majoritate a infecțiilor în sezonul rece sunt infecții virale, nu sunt infecții bacteriene. Pentru infecțiile virale nu trebuie aplicat tratament antibiotic, iar cele mai multe cazuri de administrare greșită a antibioticului se referă la utilizarea lui în infecțiile virale.

De aceea, a explicat interlocutorul Sputnik, nu numai în România, ci și în general, vaccinarea antigripală chiar are un dublu scop: pe de o parte, previne gripa, pe de altă parte, dacă nu faci gripă, nici nu iei antibiotic.

”Sunt persoane care iau abuziv antibiotic și, în felul acesta, atingem două obiective prin vaccinarea împotriva gripei. Antibioticul se administrează numai la recomandarea medicului și numai în infecții bacteriene, nu și în infecții virale, unde nu există nici un fel de beneficiu, dimpotrivă, un deserviciu cauzat de emergența bacteriilor multirezistente”, a subliniat Alexandru Rafila în cadrul unui interviu acordat Agenției de presă Sputnik.

Acesta a precizat că este bine să ne adresăm medicului în cazul apariției oricărei viroze respiratorii, chiar dacă este una banală. Sunt însă și simptome care nu ar trebui să ne lase să mai stăm acasă, ci ar trebui să ne trimită de urgență la specialist. Vorbim în acest caz de febră mare, tuse seacă, o stare de astenie extremă, dureri musculare și dureri articulare. Practic, pacientul nu se poate da jos din pat din cauza acestor dureri. De asemenea, pacienții manifestă și dureri de cap. Acestea sunt simptomele de gripă.

Fluxul de știri
0