Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PCRM: Ce a greșit Igor Dodon și ce are de făcut Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariПикет партий коммунистов у Конституционного суда
Пикет партий коммунистов у Конституционного суда  - Sputnik Moldova
Abonare
Comuniștii (PCRM) îi recomandă Maiei Sandu să contribuie cât mai repede la dizolvarea actualului legislativ și organizarea anticipatelor, dar o consideră „președinte neconstituțional”. PCRM are și o serie de învinuiri și aprecieri foarte dure la adresa lui Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Partidul Comuniștilor (PCRM) reamintește că a boicotat recentele alegeri prezidențiale și declară că și acum continuă să stea „pe poziția că ele au fost anticonstituționale”.

Олег Васнецов и Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Sandu, la întrevederea cu Vasnețov: Să dezvoltăm relații bune cu Rusia

PCRM insistă că „președintele ales este la fel de neconstituțional, ca și cel precedent”, într-un comunicat de presă difuzat astăzi.

Menționăm că Republica Moldova este, potrivit Constituției, stat parlamentar, dar din 2016 președintele țării este ales prin vot direct, nu de către deputați.

„Noi o considerăm și o vom considera pe Maia Sandu ca încă un președinte neconstituțional al Republicii Moldova”, declară formațiunea condusă de Vladimir Voronin, care a fost președinte, ales de Parlament, timp de două mandate (7 aprilie 2001 - 11 septembrie 2009).

„Și de acum înainte vom insista asupra faptului că, fără întoarcerea la normele constituționale, este imposibilă nu numai depășirea consecințelor capturării statului de către grupările oligarhice și mafiote, ci și dezvoltarea normală a țării în ansamblu. Iată de ce la momentul dat, dar și în viitor, noi o considerăm și o vom considera pe Maia Sandu ca încă un președinte neconstituțional al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul PCRM.

„Țara trebuie să se întoarcă în câmpul juridic și constituțional. Fără asta, Maia Sandu nu are și nici nu va avea dreptul să vorbească despre legitimitatea sa în calitate de șef de stat și nici despre legalitate în țară”, apreciază PCRM.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul se întrunește în ședință: Când va avea loc

În comunicatul de presă al PCRM se regăsesc o serie de învinuiri și aprecieri foarte dure la adresa lui Igor Dodon, formațiunea declarând că-și dorește plecare acestuia de pe scena politică.

Partidul Comuniștilor îi reproșează lui Igor Dodon că, „în îndepărtatul an 2012”, „a trădat Partidul Comuniștilor”, că l-a votat pe candidatul coaliției de centru-dreapta Nicolae Timofti, în martie 2012, la funcția de șef al statului, și că a devenit „cal de poștă” al oligarhilor, „a trădat încrederea alegătorilor”.

PCRM a mai declarat că ar vrea să știe cum anume intenționează Maia Sandu să lupte cu corupția și îi recomandă „să contribuie la dizolvarea actualei componențe a Parlamentului, care deloc nu corespunde alegerii făcute de cetățenii țării”.

În opinia comuniștilor, doar alegerile parlamentare noi „îi vor permite Moldovei să aibă un Parlament legitim și capabil de activitate”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0