Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vineri, 13: De ce această zi e considerata cu ghinion?

© Photo : pixabayFriday the 13th
Friday the 13th - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Este oare ziua de vineri, 13, cea mai cu ghinion din calendar și cum s-a ajuns la ideea că este o dată când ți se pot întâmplă doar lucruri rele?

CHIȘINĂU, 13 nov — Sputnik. Pentru unii moldoveni, mai exact pentru cei care sunt superstițioși, ziua de vineri 13 este un adevărat coșmar. Unii cred că este o zi plină de nenorociri și evită chiar să iasă din casă. Sunt o mulțime de superstiții bizare legate de această zi și foarte mulți oameni care țin cont de ele.

Liliana Chisari - Sputnik Moldova
Frica îi domină pe moldoveni: Iată de ce se tem

Persoanele superstițioase nu au curajul, în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic. De exemplu să încheie un contract sau să pornească într-o călătorie. Fobia de numărul 13 se numește Triskaidekafobie.

Potrivit unora, superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, în ziua de vineri 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de asta, ziua de vineri 13 a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea Potopului lui Noe şi crucificarea lui Iisus Hristos.

Există voci care susțin că superstiția legată de vineri 13 vine din cultura americană, pentru că europenii — cel puţin românii, spaniolii şi grecii — se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marți îşi trage numele de la zeul războiului, Marte — de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…

Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o zi de vineri 13. Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Potrivit numerologilor, 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Tragedii ce au avut loc în ziua de vineri, 13

Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.

Vineri, 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi avionul care efectua zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.

Vineri, 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

Cele mai bizare superstiții legate de ziua de vineri 13

Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

Церковь Архангела Михаила на ул.Узнадзе - Sputnik Moldova
Arhanghelii Mihail și Gavriil - Semnificație, Tradiție, superstiții

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Ce fac superstițioșii când e vineri 13

Superstițioșii țin cont de câteva reguli în această zi, pentru a fi feriți de ghinioane. Iată ce trebuie să faci ca să te ferești de nenorociri, potrivit superstițioșilor:

Înainte să pleci de acasă trebuie să scupi în sân şi să spui o rugăciune, ca să te fereşti de pericole în această zi.

Sfântul Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic  - Sputnik Moldova
Sărbătoarea Sfântul Dumitru în Moldova 2021 – tradiții și superstiții

Dacă apare o pisică neagră care îţi taie calea, trebuie să faci trei paşi în spate.

Dacă ai vărat sarea pe masă, înseamnă că este posibil să ai parte de scandal şi certuri.

Studiu: în zilele de vineri 13 se produs mai puține accidente
Studiile făcute de-a lungul timpului arată că americanii şi britanicii sunt cei mai terifiați de vineri 13, devenind anxioși în aceste zile şi evitând să iasă din case, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit chiar şi un nume: Paraskevidekatriaphobia. Se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să meargă la birou în zilele de vineri 13, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.

Oamenii de știință demonstrează că nu există motive de îngrijorare. De ce? Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători olandezi, într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine lucruri, accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri. Acest lucru şi din pricina faptului că oamenii, superstiţioşi, sunt mult mai grijulii într-o zi de vineri 13 decât în oricare altă zi a anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0