Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votul în diasporă: Ce se schimbă în turul doi de scrutin

© Photo : Facebook / Andrei Gaju Moldovenii din Germania au ieșit în număr mare la urne
 Moldovenii din Germania au ieșit în număr mare la urne - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a organizat astăzi o conferință împreună cu Comisia Electorală Centrală pentru a prezenta informații despre desfășurarea turului doi al alegerilor prezidențiale în diasporă.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi a atras atenția cetățenilor din diasporă că unele secții de votare și-au schimbat locațiile, având în vedere că în primul tur de scrutin în preajma lor s-a format aglomerație. Și-au schimbat adresele secțiile din orașele Milano, Parma, Verona, Bologna, Frankfurt, Munchen, Iași și Tel Aviv. Ele vor fi amplasate în locuri mult mai spațioase, pentru a nu crește riscul de infectare cu COVID-19.

„Am examinat lacunele, deficiențele și, luând în considerație recomandările în baza semnalărilor recepționate la CEC, s-au decis să fie operate modificări în vederea fluidizării maxime în cel de-al doilea tur de scrutin”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Pentru a evita formarea cozilor, în unele secții va fi suplimentat numărul de operatori, precum și numărul de cabine. De asemenea vor fi folosite scanere, pentru a procesa mai repede datele din actele de identitate. 

Toate informațiile cu privire la votul în diasporă pot fi găsite pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și paginile ambasadelor. 

Выборы президента - Sputnik Moldova
Alegerile din Moldova: Vestul ne va salva

Șeful diplomației moldovenești a remarcat că numărul secțiilor de votare de peste hotare a rămas la fel ca în primul tur de scrutin - 139. Oficialul a îndemnat alegătorii să respecte cu strictețe regulile antiepidemice din țările în care se află, pentru a evita penalizarea. În preajma secțiilor se vor afla polițiști care vor avea grijă să fie asigurată ordinea publică. 

Programul majorității secțiilor de votare pe 15 noiembrie va fi 07:00 - 21:00, dar fac excepție în acest sens secțiile de la Baku, Azerbaidjan, și de la Starsbourg.

„La Baku programul va fi până la 18:00. Asta se explică prin starea de urgență în urma conflictului armat din Karabahul de Munte. La Strassbourg secția electorală va activa pana la 20, fiind impusă această restricție de starea epidemiologică”, a precizat Ciocoi. 

La rândul său, șeful Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că al doilea tur de scrutin se va desfășura în aceleași condiții ca și în primul tur. CEC a alocat suplimentar peste 2,6 milioane de lei la solicitarea MAEIE pentru organizarea procesului de vot peste hotarele Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0