Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Manole despre legea care vizează cetățenii străini

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat decizia luată astăzi de Înalta Curte cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Domnica Manole a ieșit într-un briefing de presă după ce magistrații Curții Constituționale au anunțat că actualele articole din legea cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională sunt neconstituționale, iar străinii declarați indezirabili trebuie să cunoască motivul pentru care sunt expulzați din Republica Moldova.

Astfel, președintele Înaltei Curți a menționat că magistrații au constat mai multe neconformități în lege. În primul rând, străinul care urmează să fie expulzat nu cunoaște motivul și nici nu se poate apăra în instanța de judecată. 

Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Societate
Soarta legii care a stat la baza expulzării profesorilor turci
”Curtea a trecut prevederile contestate prin filtrul criteriilor relevante din deciziile Curții Europene care s-a expus anterior la două cauze similare din România și Suedia. Curtea Constituțională a observat că art.55 și 56 instituie în partea în care interzic străinilor să știe motivul care a stat la baza deciziei de declarare a sa ca persoană indezirabilă din rațiuni de securitate națională, această interdicție de a cunoaște cauza măsurii aplicate lipsește străinul de posibilitatea de a se apăra și a prezenta probe relevante. Totodată, Curtea a notat că străinul are posibilitate de a-și angaja un avocat care are dreptul de acces la secretul de stat, unui asemenea avocat i se aduc la cunoștință datele și motivele deciziei. Mai mult, autoritățile trebuie să prezinte instanței de judecată toate documentele relevante precum că persoana prezintă un pericol pentru securitatea națională”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Înalta Curte a mai constat că legea limitează controlul instanței de judecată și nu-i permite să facă o analiză deplină, iar străinul nu poate contesta motivul pentru care a fost declarat persoană indezirabilă. Totodată, Domnica Manole a menționat că, dacă există temeri justificate că străinilor le va fi pusă în pericol viața sau că aceștia ar putea fi supuși la torturi, tratamente inumane sau degradante în statul de destinație, Constituția Republicii Moldova și legea Curții Europene interzic orice îndepărtare sau expulzare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0