Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nagacevschi: Surprize ale Guvernului Sandu în dosarul Rizea - Reacția Olesei Stamate

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Abonare
Fadei Nagacevschi spune că Ministerul Justiției a emis un act din numele predecesoarei sale când ea nu mai era conducătoare a instituției. Olesea Stamate susține însă că documentul nu a fost semnat de ea, ci de secretarul de stat și că el avea împuterniciri să o facă.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Ministrul Justiției a postat pe pagina sa de Facebook o copie a actului de recunoaștere a sentinței pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție din România în dosarul Rizea.

În copie apare data de 15 noiembrie 2019, când Stamate, membră a Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu, nu mai era ministru al Justiției. Fadei Nagacevschi susține că actul a fost emis din numele Olesei Stamate pe 15 noiembrie. În ajun însă, pe 14 noiembrie, fusese deja învestit în funcție Guvernul Chicu. 

„Despre surprizele Guvernului Sandu din dosarul RIZEA, condamnat în România la 4 ani și 8 luni privațiune de libertate. (...) La 15.11.2019 Ministerul Justiției al Republicii Moldova, din numele Olesei Stamate, care din 14.11.2019 nu mai era Ministru al Justiției a expediat spre examinare în adresa Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) demersul Ministerului Justiției de recunoaștere și executare a sentinței instanței române pronunțate în privința persoanei numite. Ce o fi asta...”, a scris pe Facebook Fadei Nagacevschi.

Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru Sputnik Moldova că actul nu a fost semnat de ea, ci de secretarul de stat pe 14 noiembrie, care în acea zi încă avea împuterniciri legale să facă acest lucru. 

„Nu am văzut pe durata mandatului meu niciun act în care să apară numele Rizea. Eu am toată încrederea că colegii mei și-au făcut treaba așa cum trebuie, iar acest act, care a ieșit din minister pe 15, a fost semnat de secretarul de stat în data de 14. Se mai întâmplă, depinde și de ora la care a fost semnat. Dar cu siguranță a fost semnat de secretar când avea împuterniciri legale. Este o tentativă a actualului ministru de a unge ochii cetățenilor, ceea ce nu-i face față”, a declarat Olesea Stamate pentru Sputnik Moldova.

Olesea Stamate nu a reacționat deocamdată la postarea ministrului Justiției. Precizăm că fostul deputat român Cristian Rizea (PSD) a fost reținut astăzi la Chișinău și va fi extrădat autorităților române. Anterior, acestuia i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Cristian Rizea - Sputnik Moldova
Politică
Oficial: Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău

Printr-un comunicat de presă, Poliția Republicii Moldova (IGP) vine cu precizări despre reținerea lui Rizea. 

„De către ofițerii de investigații ai Direcției Investigații Criminale a INI al IGP, astăzi, în jurul orei 16:15, în municipiul Chișinău a fost reținut cetățeanul României Mihai (anterior Rizea) Cristian Luigi. Acesta se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României”.

IGP relevă că astăzi lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova, prin decretul președintelui Igor Dodon. Poliția subliniază că Rizea a obținut cetățenia „într-un mod fraudulos, în anul 2018, fiind inițiate procedurile în corespundere cu cadrul normativ”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0