Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum explică Dodon votul diasporei și al cetățenilor din țară

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon declarații de presă după alegeri
Igor Dodon declarații de presă după alegeri - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, a explicat votul diasporei și al cetățenilor care se află în țară în primul tur de scrutin.

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Candidatul independent la funcția de președinte al țării Igor Dodon a explicat în cadrul dezbaterilor care au fost organizate la postul public de televiziune votul cetățenilor din țară, dar și al celor plecați peste hotare. 

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Îl va exclude sau nu CEC pe Dodon din cursă: Ce spune Cimil
”Moldovenii care locuiesc în țara noastră își văd soluționarea problemelor cu care se ciocnesc prin câștigul actualului președinte, adică eu sunt mai aproape de nevoile lor, problemele cu care se ciocnesc în fiecare zi. La fel ca și ei eu îmi duc copiii la școală, la grădiniță, la fel ca ei merg pe drumuri mai bune sau mai proaste care trebuie reparate. De aceea, majoritatea cetățenilor țării care locuiesc aici m-au votat și sunt ferm convins că așa va fi și în turul doi. Cei din diasporă sunt cetățenii noștri, noi dorim ca ei să revină mai repede acasă, înțelegem că poate votul este mai mult geopolitic, nu ne supărăm pe aceasta, căci sunt oamenii noștri și sperăm să revină acasă. Știți cum sunt moldovenii? Indiferent unde ar fi, totuna vor să revină acasă, la părinți, la mormântul strămoșilor, noi chiar îi așteptăm și vom face tot posibilul aici să fie posibilități și oportunități pentru ei”, susține Igor Dodon. 

Candidatul independent a fost întrebat ce oportunități le va oferi moldovenilor care se întorc din străinătate.

”Noi am lansat mai multe programe importante pentru cei care își doresc să revină în țară. De exemplu, avem programul PARE 1+1, la fiecare leu investit de cetățeni statul le acordă încă tot atâta. Astfel, au fost deschise peste 600 de afaceri în acest mod. Noi examinăm experiența Portugaliei. Sunt instrumente pentru a-i motiva să revină la baștină”, a precizat Igor Dodon. 

În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul PAS, Maia Sandu, a acumulat peste hotare 70,12% din voturi, iar candidatul independent Igor Dodon a fost votat de 5 439 de moldoveni aflați în străinătate, adică a obținut 3,65 la sută din sufragii. După anunțarea rezultatelor, Igor Dodon a declarat că diaspora reprezintă în mod real un electorat paralel al Republicii Moldova. Următorul tur al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 15 noiembrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0