CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Primarul Chișinăului Ion Ceban și-a prezentat astăzi raportul de activitate la un an de la preluarea mandatului. Printre cele mai importante proiecte au fost menționate cele ce țin de renovarea și modernizarea orașului. În acest sens primarul a ținut să menționeze lucrările care au început a fi executate și implementate începând cu vara acestui an.
Este vorba de lucrările de reparație și modernizare a străzii Albișoara, un drum cu o lungime 5.2 kilometri. Din 4 august, de când a fost dat startul lucrărilor, au fost asfaltați 90 de mii de metri pătrați de carosabil. Totodată, potrivit primarului, au fost renovate trotuare cu o suprafață de 17 500 de metri pătrați. Au fost instalați încă 50 de piloni pe lângă cei 250 existenți. La fel, au mai fost construite încă 86 de guri de captare pe lângă cele 110 existente. A fost modernizat iluminatul, dar și cele 10 stații de așteptare. Proiectul de modernizare al străzii Albișoara include și modernizarea semafoarelor. Strada renovată ar putea fi dată în folosință la finele acestui an. Proiectul ce ține de modernizarea orașului include reparația trotuarelor de pe străzile Alexandru Pușkin și Mitropolit Bănulescu Bodoni. Este vorba de o suprafață de 44 de mii de metri pătrați pe care este instalat pavaj în două culori, alb/negru, este modernizat iluminatul, instalat mobilier stradal, dar și stații noi de așteptare. La fel, urmează a fi create locuri de parcare și zone verzi. Clădirile istorice din această zonă vor fi iluminate decorativ. Trotuarele au început a fi reparate și în sectorul Râșcani al Capitalei. Mai exact, pe bulevardul Moscova.
„Trotuarele de pe bulevardul Moscova nu au fost reabilitate niciodată. În acest an a început reparația acestora fiind schimbat pavajul și create condiții pentru toți cetățenii”, a declarat Ion Ceban.
Și alte străzi și trotuare din toate sectoarele Chișinăului au fost sau continuă să fie reparate. Primarul a amintit și de renovarea aleii „Mircea cel Bătrân” din sectorul Ciocana, principala zonă de recreere pentru cei 147 de mii de chișinăuieni care locuiesc în sector. Renovarea aleii a început în luna aprilie, cu reabilitarea carosabilului și schimbarea bordurilor. Lungimea aleii este de 2.4 kilometri, dintre care au fost reparați 1,5 kilometri, cu o suprafață totală a carosabilului de 14 mii de metri pătrați. În raportul de activitate a lui Ion Ceban după un an de mandat au fost incluse și aspecte ce țin de soluționarea problemelor ecologice, multiple în municipiu.
„O problemă lăsată chișinăuienilor și administrației actuale a fost reparația stației de epurare. Lucrările au repornit la început de an, fiind încheiat un nou contract cu noi angajamente ale antreprenorilor și noi termene de dare în exploatare a stației de epurare. Astăzi se lucrează pe toate segmentele, iar până la finele anului 2021 stația de epurare trebuie să fie dată în exploatare”, a mai spus primarul.
La fel, la începutul acestui an a fost semnat contractul ce prevedea lucrări de construcție la poligonul de deșeuri din comuna Țânțăreni, Anenii Noi. Astfel din contul Primăriei municipiului Chișinău au fost transferați în contul comunei Țânțăreni 6 milioane de lei pentru achiziționarea stației de prelucrare a levigatului, proiectarea construcției stației de prelucrare, construcția stației de prelucrare, proiectarea consolidării digului de protecție. Până la moment, au fost realizate 81% din angajamentele propuse. Dacă va fi respectat graficul, aceasta ar putea fi pusă în funcțiune către sfârșitul anului. Suma totală constituie 50 de milioane de lei.
„Pentru prima dată, Primăria municipiului Chișinău s-a angajat să execute un proiect investițional de amploare care presupune recultivarea poligonului de la Țânțăreni după ultimele standarde în acest domeniu. Proiectul urmează să fie implementat și finanțat de BERD și BEI și partea de grant. În baza suportului oferit de către finanțatori”, a precizat primarul.
În acest an au fost curățate și porțiuni din albia râului Bâc. Alte realizări pe care Ceban le-a inclus în raportul său pentru un an de mandat țin de reabilitarea și modernizarea parcurilor și zonelor verzi. La fel și dezvoltarea, modernizarea și reconstrucția rețelelor de iluminat public din Chișinău, reparația pasajelor subterane pentru pietoni, modernizarea grădinițelor și școlilor. Ce ține de modernizarea transportului public în municipiului Chișinău, Ceban spună că este o necesitate stringentă pentru municipalitate. Primarul a declarat că în perioada mandatului său pe străzile capitalei au apărut 5 troleibuze articulate noi. Până la finele anului curent vor fi asamblate alte 30 de troleibuze, 25 de troleibuze vor ajunge la Chișinău, fiind procurate din Riga. Una din marele reușite din domeniu este achiziționarea a 100 de autobuze noi, pentru înnoirea transportului public din capitală și suburbiile acesteia. Licitația a fost câștigată de către compania Isuzu. Actualmente suntem în proceduri tehnice”, a mai spus primarul.
Ion Ceban, a devenit primar după ce a câștigat turul II al alegerilor pentru această funcție. Acesta s-a duelat cu Andrei Năstase, candidatul Platformei DA. Pentru Ion Ceban au votat 52,39% din alegători, iar pentru Năstase, 47,61% din chișinăuieni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova