Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministerul rus de Externe, despre declarația privind conflictul din Karabah

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание министерства иностранных дел России
Здание министерства иностранных дел России - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentantul Ministerului rus de Externe a vorbit despre declarațiile făcute de Putin, Pașinian și Aliev cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah.

CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Chestiunea privind statutul regiunii Nagorno-Karabah este menționat în declarația președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrul armean Nikol Pașinian și a președintelui azer Ilham Aliev. Acest lucru a fost menționat de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, informează RIA Novosti.

"Evident, întrebarea pe care ați pus-o a fost deja descrisă în această declarație, rămâne să așteptați încă puțin pentru ca toată lumea să se familiarizeze cu această declarație", a spus Zaharova în cadrul unei emisiuni realizate la radio ”Eho Moscovî”, răspunzând la o întrebare privind statutul Nagorno-Karabah.

Ea a mai spus că planul de încetare a focului în Karabah este pus în aplicare în conformitate cu îndemnul Rusiei de soluționare politică a conflictului.

Liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului au adoptat anterior o declarație comună privind încetarea focului în Karabah. Potrivit declarației, începând cu 10 noiembrie, urmează încetare completă a focului. Azerbaidjanul și Armenia se opresc pe pozițiile lor, părțile trebuie de asemenea să facă schimb de prizonieri. În plus, forțele ruse de menținere a păcii vor staționa în Karabah.

Нагорный Карабах во время обострения конфликта - Sputnik Moldova
Ankara va susține Baku în realizarea acordului de încetare a focului în Karabah

În Armenia, acordurile încheiate au generat o reacție ambiguă, mulți le-au considerat o înfrângere a uneia dintre părțile în conflict. De aceea, după anunțarea înțelegerilor, la Erevan au început proteste spontane. Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat secesiunea din RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabahului și a șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționare pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului OSCE Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, Armenia apără interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, un contingent rus de menținere a păcii este dislocat în zona conflictului Nagorno-Karabakh: 1960 de militari, 90 de transportatori blindați, 380 de unități de automobile și echipamente speciale. Nucleul contingentului îl vor constitui unitățile separate ale brigăzi 15 de infanterie motorizată de menținere a păcii din districtul militar central.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0