Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Turul doi de scrutin prezidențial: Specificul votării pentru transnistreni

© Sputnik / Irina LeahovaГолосование в Приднестровье
Голосование в Приднестровье - Sputnik Moldova
Abonare
Regulile de vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului au rămas aceleași ca în primul tur.

CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, pentru cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria vor fi deschise 42 de secții de votare, în 22 de localități. Acestea sunt aceleași secții de votare în care alegătorii transnistreni au avut posibilitatea ca să voteze în primul tur.

"Specificul participării alegătorilor care locuiesc pe teritoriul Transnistriei constă doar în faptul că votează pe liste suplimentare, nu pe liste principale", a explicat serviciul de presă al CEC pentru Sputnik Moldova.

De asemenea, CEC a menționat că locuitorii din regiunea transnistreană au dreptul de a vota la oricare dintre secțiile de votare deschise special pentru ei. De exemplu, în cazul în care se formează o coadă mare la una dintre secțiile de votare, alegătorul poate merge la alta, care se află în apropiere.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Observatori ENEMO: Încălcările minore nu au afectat alegerile

După cum a scris anterior Sputnik Moldova, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, pentru alegătorii transnistreni a fost deschisă câte o secție de votare în municipiile Chișinău, Bălți și în Anenii Noi. Dar majoritatea se află în localități situate în apropierea malului Nistrului. În mai multe dintre acestea au funcționat patru secții concomitent - în orașul Rezina și în satele Sănătăuca și Varnița.

În primul tur au fost înregistrate încercări de a împiedica mersul votării la mai multe secții de votare în care alegătorii transnistreni aveau dreptul să își exprime dreptul la vor. Poliția a deschis două dosare penale pentru astfel de încălcări în satul Varnița.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare al Moldovei, în regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 250 de mii de cetățeni moldoveni care au dreptul de a participa la alegerile prezidențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0