Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

ACORDUL de încetare a focului în Karabah între Rusia, Armenia și Azerbaidjan

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел рабочую встречу с губернатором Тульской области А. Дюминым
Президент РФ В. Путин провел рабочую встречу с губернатором Тульской области А. Дюминым - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului au semnat o declarație de încetare a focului în Nagorno-Karabah, a declarat președintele Vladimir Putin într-o adresă specială.

Textul acordului este publicat de „Sputnik Armenia”.

- O încetare completă a focului este anunțată de la miezul nopții, ora Moscovei, pe 10 noiembrie. Militarii azeri și armeni se opresc la pozițiile lor.

- Părțile s-au angajat să facă schimb de prizonieri de război

Военнослужащие во время посадки в самолет ВКС России Ил-76 МД - Sputnik Moldova
Rusia
Militarii ruși de menținere a păcii se îndreaptă spre Karabah
- Erevanul trebuie să întoarcă regiunea Kelbajar către Baku până la 15 noiembrie, iar regiunea Lachin până la 1 decembrie 2020, lăsând în urmă coridorul Lachin de cinci kilometri lățime, ceea ce va asigura conexiunea Nagorno-Karabah cu Armenia. În același timp, acest punct nu se aplică orașului Shusha, a cărui eliberare a fost anunțată anterior la Baku. În plus, până pe 20 noiembrie, Armenia trebuie să transfere Agdam și o parte din regiunea Gazakh deținută de acesta în Azerbaidjan.

-Un contingent rus de menținere a păcii de 1 960 de militari cu arme de calibru mic, 90 de transportoare blindate și 380 de unități de automobile și echipamente speciale este desfășurat de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabah și de-a lungul coridorului Lachin.

- Trupele de menținere a păcii sunt desfășurate în paralel cu retragerea armatei armene. Durata lor de ședere va fi limitată la cinci ani, cu reînnoire automată pentru perioade suplimentare de cinci ani, dacă niciuna dintre părțile la acord nu decide să se retragă din acesta.

- Un centru de menținere a păcii va fi instituit pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordurilor.

Жители дома, разрушенного в результате обстрела города Гянджа в Азербайджане - Sputnik Moldova
“Un caz ușor”: De ce SUA nu au reușit să împace Baku și Erevan
- În următorii trei ani ar trebui stabilit un plan pentru construirea unei noi rute de trafic de-a lungul coridorului Lachin, care să asigure comunicarea între Stepanakert și Armenia, cu redistribuirea ulterioară a contingentului rus de menținere a păcii pentru a proteja această rută. În același timp, Azerbaidjanul garantează siguranța legăturilor de transport de-a lungul coridorului Lachin.

- Persoanele strămutate intern și refugiații trebuie să se întoarcă în Nagorno-Karabah și zonele înconjurătoare sub supravegherea Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați.

- Toate legăturile economice și de transport din regiune ar trebui să fie deblocate, în timp ce Armenia s-a angajat să asigure legături de transport între regiunile vestice ale Azerbaidjanului și autonomia Nakhichevanului. Legăturile vor fi controlate de grănicerii ruși. În plus, este planificat să se asigure construcția de noi comunicații de transport, care să conecteze principalul teritoriu al Azerbaidjanului cu autonomia Nakhichevanului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0