Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Militarii ruși de menținere a păcii se îndreaptă spre Karabah

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Accesați arhiva multimediaВоеннослужащие во время посадки в самолет ВКС России Ил-76 МД
Военнослужащие во время посадки в самолет ВКС России Ил-76 МД - Sputnik Moldova
Abonare
Nouă aparate de zbor IL-76 cu soldați ruși din trupele de menținere a păcii au decolat din Rusia, aerodromul Ulianovsk-Est, și au luat calea spre Karabah, a anunțat Ministerul rus al Apărării, fiind citat de RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Cele șase aparate de zbor au la bord și trebuie să transporte în zona de conflict soldați, automobile, blindate și alte materiale.

Acțiunea militarilor ruși de menținere a păcii are loc după înțelegerea privind încetarea focului, la care au ajuns, în noaptea de 10 noiembrie, liderii Federației Ruse, Azerbaidjanului și Armeniei, anunță RIA Novosti.  

Ministerul rus al Apărării a precizat că 1970 de militari de menținere a păcii au luat calea aerului spre Nagornîi Karabah, dar și 90 de blindate și 380 de alte unității de transport. Nucleul misiunii de menținere a păcii o constituie subdiviziunile brigăzii motorizate nr. 15 a Districtului Militar Centru.

Жители дома, разрушенного в результате обстрела города Гянджа в Азербайджане - Sputnik Moldova
“Aici mor oameni”. Cine îi așteaptă pe pacificatorii ruși în Karabah
Acțiunea va avea loc paralel cu scoaterea forțelor militare armene din Karabah.

Luptele pe linia de contact din Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că dezlănțuie ostilități în Karabah raportând bombardamente de artilerie a așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv a capitalei sale, Stepanakert. Armenia a instituit legea marțială și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială a fost introdusă în Azerbaidjan și în unele locuri - legea marțială.

Liderii Rusiei, Statelor Unite și Franței - țările co-președinte ale Grupului OSCE Minsk din Karabah - au cerut părților opuse să înceteze ostilitățile și să se angajeze să înceapă negocieri fără condiții prealabile. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită pe fundalul unei alte agravări a situației din Nagorno-Karabakh.

Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova
Baku acuză Erevanul că a bombardat localități din Karabah
 Pe 9 octombrie, miniștrii de Externe ai Azerbaidjanului și Armeniei au ajuns la Moscova la invitația președintelui Federației Ruse, împreună cu omologul lor rus au purtat discuții mai mult de 10 ore. Drept urmare, Erevan și Baku au fost de acord să înceteze focul în Karabah începând cu amiaza zilei de 10 octombrie, să facă schimb de prizonieri și corpurile neînsuflețite ale celor decedați, de asemenea, să cadă de acord cu detalii specifice a armistițiului. Cu toate acestea, în aceeași zi, părțile au început să se acuze reciproc de încălcarea încetării focului.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat secesiunea din RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabahului și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționare pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului OSCE Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, Armenia apără interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0