Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sondaj: Mobilizare în turul doi - câți oameni vor merge la urne

© Sputnik / Mihai CarausВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Conferința de presă organizată de Comunitatea „WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice cu tema „Sondaj electoral realizat la comanda IPP și a Comunității WatchDog.MD”

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Potrivit studiului realizat la comanda Comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice, 83 la sută dintre respondenți au declarat că sunt absolut siguri că vor merge la urne în turul doi al alegerilor prezidențiale. 4,1 sunt siguri că vor vota pe 15 noiembrie, iar 4,2% au declarat că „probabil” vor merge la secțiile de votare. 

„Dacă ne comparăm totuși cu sondajele realizate anterior, putem vorbi totuși că răspunsurile la această întrebare reflectă o mobilizare pentru turul doi. Ponderea celor care susțin că sunt absolut siguri că vor merge la vot este ceva mai mare decât în sondajele realizate cu alte ocazii”, a declarat sociologul Vasile Cantarji. 

Opțiunile de vot

33,3% dintre respondenți au declarat că vor vota în turul doi pentru Maia Sandu, 31,1% au declarat că îl vor vota pe Igor Dodon, 15,6% s-au declarat indeciși, iar 20,3% au refuzat să răspundă. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Are nevoie sau nu Sandu de electoratul lui Usatîi în turul doi?

„Luând în calcul volatilitatea din cauza marjei, nu putem fi cerți asupra poziționării candidaților. Astfel, pe primul loc se poate plasa și Igor Dodon, fiindcă distanța dintre cei doi este foarte mică. În condițiile în care cei care nu s-au decis se vor repartiza proporțional sau nu vor merge la vot și cei care nu răspund la fel, fie proporțional se vor repartiza sau nu vor merge la vot, vom avea 4% distanță dintre cei doi candidați - 51,5% Maia Sandu și 48,5% Igor Dodon”, a mai spus Vasile Cantarji. 

Și director executiv al Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie a remarcat că rezultatele turului doi de scrutin sunt imprevizibile. 

„Diferența dintre acești candidați este mică. Noi nu putem să facem nicio concluzie cine va câștiga în aceste alegeri, încât fiecare candidat poate să ia mai multe voturi”, a declarat Arcadie Barbăroșie. 

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1086 de persoane, iar marja de eroare este de aproximativ 3%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0