Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vitaminele: Ce se întâmplă în organism dacă nu le consumi

© Sputnik / Rodion ProcaOlga Cara
Olga Cara - Sputnik Moldova
Abonare
Deficitul de vitamine în organism poate avea urmări neplăcute. Care sunt simptomele avitaminozei și cum puteți scăpa de ea aflați de la medicul-nutriționist Olga Cara.
Vitaminele: Ce se întâmplă în organism dacă nu le consumi

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, medicul-nutriționist Olga Cara a remarcat importanța vitaminelor pentru organism în vederea întăririi imunității – lucru extrem de important în sezonul răcelilor. Potrivit ei, cele mai necesare sunt vitaminele  A, B, C, D, dar și Zincul și Omega 3. Acestea pot fi găsite în anumite alimente, în special în fructe și legume.

Potrivit medicului nutriționist, o alimentație sănătoasă include diverse alimente bogate în vitamine, minerale, carbohidrați, proteine și grăsimi. Dacă aceste reguli de bază nu sunt respectate, atunci  există o mare probabilitate ca organismul să se confrunte cu așa numita avitaminoză.

"Cele mai frecvente simptome ale avitaminozei sunt starea de oboseală, lipsa de concentrare și energie, slăbiciunea, somnolența, capacitatea de muncă redusă, răcelile frecvente și lipsa poftei de mâncare. Mai mult, și aspectul fizic - unghiile, părul, pielea au de suferit dacă există o lipsă de vitamine", a subliniat specialistul.

Primul remediu împotriva avitaminozei îl reprezintă bineînțeles vitaminele, care sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, susține medicul.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Medic: Metodele tradiționale nu vă protejează de viruși
"În această perioadă organismul nostru are nevoie de cât mai multe legume și fructe proaspete. Pe lângă acestea, organismul mai are nevoie de produse precum carne, lapte, ouă, pește, unt, pâine și altele, pentru că şi acestea la rândul lor conțin o serie de vitamine", a remarcat interlocutoarea.

Astfel, meniul zilnic trebuie să includă două porții de proteine, provenite atât din surse animale, cât și vegetale. În funcție de greutate și de nivelul zilnic de efort fizic, putem mânca între 100 şi 150 g de carne pe zi. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar, iar în timp - la obezitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0