Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Există riscul apariției unei noi pandemii – savanți

© Sputnik / Evgeniy Epanchintsev / Accesați arhiva multimediaСотрудница Центра гигиены и эпидемиологии в Забайкальском крае за работой
Сотрудница Центра гигиены и эпидемиологии в Забайкальском крае за работой - Sputnik Moldova
Abonare
Vaccin și medicamente încă nu există, boala are deocamdată izbucniri sporadice, însă pericolul este mare, spun specialiștii.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. În studiul savanților americani este menționat pericolul virusului Nipah, care se transmite cel mai des de la lilieci la om. Despre aceasta scrie publicația Express, care prezintă date din lucrarea științifică.

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
Societate
Ne va salva sau nu de coronavirus vaccinarea - expert

Se precizează că Nipah este o boală zoonică în dezvoltare, focare ale căreia se înregistrează anual în raioanele aglomerate din Bangladesh și India. De regulă, virusul se transmite oamenilor ce consumă fructe pe care a ajuns saliva animalelor infectate.

Acum nu există nici medicamente, nici vaccin împotriva acestui virus, iar nivelul mortalității în cazul infectării atinge 90%.

Experții au atras atenția asupra faptului că virusul este mai răspândit decât se presupunea cu ceva timp în urmă, iar exploziile bolii s-au întețit în raioanele nu sunt fructe asociate mai des cu infectările.

Savanții menționează de asemenea că, spre deosebire de Sars-CoV-2, Nipah nu se transmite atât de ușor de la om la om, însă la liliecii ar putea fi prezentă deja o tulpină a virusului cu proprietăți modificate.

”Și dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatul ar putea fi un focar ale bolii letale cu o arie de răspândire foarte largă”, a menționat conducătorul studiului, doctorul Jonathan Epstein.

De menționat totuși că, așa cum afirmă cercetătorii, izbucnirile acestui virus au deocamdată un caracter sporadic, totodată însă numărul de cazuri este subestimat deoarece simptomele sunt similare altor boli, cum ar fi encefalita japoneză și malaria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0