Pe 1 noiembrie au avut loc alegeri prezidențiale în Moldova. CEC le-a recunoscut ca fiind valabile - prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,33%. Cu toate acestea, niciun candidat nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi.
Pe primele două locuri s-au clasat fostul premier Maia Sandu, care s-a bucurat de sprijinul a 36,16% dintre alegători, și de actualul președinte Igor Dodon, cu 32,61% din voturi.
CEC a decis că cel dea-al doilea tur de scrutin se va desfășura pe 15 noiembrie. Potrivit legislației, candidatul care acumulează cele mai multe voturi în al doilea tur este considerat ales.
În octombrie 2016, Dodon și Sandu la fel s-au confruntat în turul doi al alegerilor. Atunci învingător a fost Igor Dodon.
Igor Dodon pledează pentru relații bune cu toate țările și cooperarea strategică cu Rusia, dezvoltarea relațiilor cu UEEA - în timpul președinției sale, Moldova a primit statutul de observator în cadrul UEEA. Programul său include consolidarea statutului limbii ruse în Moldova ca limbă de comunicare interetnică și combaterea falsurilor care denaturează istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
Maia Sandu este considerată principalul candidat pro-occidental, pe care mizează atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul. Ea pledează pentru integrarea Moldovei în UE și este gata să discute planurile de aprofundare a cooperării cu NATO în toate domeniile.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova