Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pușcărie pentru cei care comit acte de vandalism - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariHolocaust: Pagini triste în istoria evreilor din Moldova
Holocaust: Pagini triste în istoria evreilor din Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Actele de vandalism care au avut loc zilele trecute la Cimitirul Evreiesc din Chișinău, au dus la modificarea legislației care prevede sancțiuni mai dure.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova condamnă actele de vandalism care au avut loc recent în Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Precizarea a fost făcută de premierul Ion Chicu în debutul ședinței de astăzi. Potrivit lui, statul Republica Moldova este unul civilizat, iar autoritățile nu vor permite astfel de acțiuni pe teritoriul țării. Mai mult, premierul a cerut ministerului Justiției să fie elaborate modificări în legislație care prevăd înăsprirea pedepselor pentru cei care comit astfel de infracțiuni.

Boris Druță - Sputnik Moldova
Boris Druță: Moldova a rămas o țară săracă fără evrei

Ministrul Fadei Nagacevschi spune că aceste modificări în legislație vor permite contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă pe teritoriul statului. Acesta spune că numărul infracțiunilor de acest gen a început să crească, iar sancțiunile prevăzute actualmente în legislația națională nu reprezintă un impediment care ar descuraja comiterea unor asemenea fapte în viitor. Astfel, se propune ajustarea atât a sancțiunilor pecuniare, cât și a pedepselor ce vizează muncă neremunerată în folosul societăți și chiar pedeapsă cu închisoarea. Contravențional, ministerul Justiției propune majorarea sancțiunilor pecuniare.

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție la atacul barbar comis în Cimitirul Evreiesc.

„Distrugerea monumentelor funerare reprezintă un atac barbar nu doar la memoria evreilor din Republica Moldova, dar și o provocare la adresa întregii societății moldovenești”, este precizat într-un comunicat de presă al instituției.

Aceste acțiuni seamănă neîncredere și sunt îndreptate spre prejudicierea imaginii internaționale a Republicii Moldova, mai precizează responsabilii de la MAEIE.

Profesorul Iosif Belous descrie atrocitățile din ghetoul de la Râbnița - Sputnik Moldova
Video
Profesorul Iosif David Belous descrie atrocitățile din ghetoul de la Râbnița

În context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dispus instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securității teritoriului Cimitirului evreiesc din Chișinău.

În acest caz a fost inițiat un proces penal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și depistării făptașilor care au vandalizat și profanat 82 de morminte.

Cimitirul evreiesc este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău. Este un monument istoric și de artă de categorie națională, amplasat pe strada Milano, în sectorul Buiucani. Funcționează din anul 1887. Cimitirul ar avea între 24 mii și 40 de mii de morminte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0