Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Boris Druță: Moldova a rămas o țară săracă fără evrei

© Sputnik / OsmatescoBoris Druță
Boris Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova a pierdut mult când a rămas practic fără evrei. De această părere este avocatul și scriitorul Boris Druță, invitat în studioul Sputnik Moldova cu prilejul marcării Zilei Europene a Culturii Evreiești.
Boris Druță: Moldova a rămas o țară săracă fără evrei

Avocatul și scriitorul Boris Druță este unul dintre puținii moldoveni care a scris mai multe cărți despre soarta evreilor, fiind interesat de acest subiect încă din copilărie. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" Boris Druță și-a exprimat admirația față de poporul evreu. El a remarcat că țara noastră a pierdut mult după ce evreii au emigrat.

"Evreii au adus o mare contribuție la dezvoltarea culturii nostre, majoritatea fiind știutori de carte. Aceștia erau profesori la universitate, medici, ingineri, medici stomatologi – niște specialiști cum nu s-a mai văzut vreodată. Anterior, în toate centrele raionale era o diasporă foarte pronunțată de evrei care dinamizau munca, iar economia a crescut simțitor în acele timpuri. Eu consider că noi am rămas foarte săraci după ce evreii au emigrat", a opinat invitatul.

Potrivit lui Boris Druță, pe vremea când era copil, toate centrele raionale aveau o diasporă foarte pronunțată de evrei, astfel că în satul lui de baștină Inești locuiau multe familii de evrei. Scriitorul își amintește că adesea se juca cu copiii de această naționalitate, urmărea tradițiile pe care le aveau, sărbătoreau împreună Paștele evreiesc și se delecta cu mâncăruri tradiționale evreiești.

Стены синагоги в селе Рашков - Sputnik Moldova
Societate
Istorii cutremurătoare despre evreii din Telenești: Părinții mei plângeau și-mi povesteau

"M-am îndrăgostit de acest popor, de atitudinea lor față de bătrâni și copii. Mi-am petrecut toată copilăria alături de ei. Am niște amintiri foarte frumoase. Din păcate astăzi, aproximativ 2000 de oameni de etnie evreiască au rămas în Moldova", a subliniat el.

De menționat este că Boris Druță este unul dintre puținii moldoveni care a scris cărți despre soarta evreilor. Printre acestea sunt: "Flori de dor pentru Șalon"; "Sub steaua lui David, cu Dumnezeu"; "Trandafiri pentru idiș"; "Oglinda Tăcerii" ș.a.

În fiecare an, în prima duminică din septembrie, este marcată Ziua Europeană a Culturii Evreiești. Această zi este sărbătorită în comunitățile și sinagogile europene și reprezintă o ocazie de a descoperi patrimoniul cultural și istoric al evreilor europeni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0