Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Viața bărbaților din Moldova se va schimba radical

© AP Photo / Charlie RiedelМужчина сидит на скамейке в парке
Мужчина сидит на скамейке в парке - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe „Cluburi ale Taților” vor fi create în raioanele Strășeni și Fălești în următorii doi ani, după care vor fi deschise în toată Moldova.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Bărbații din raioanele Strășeni și Fălești, atât cei care au deja copii, cât și cei pe cale să devină tați, vor avea cluburile lor unde vor discuta despre creșterea și educarea copiilor.

Familie - Sputnik Moldova
Un nou drept pentru tații cu patru și mai mulți copii din Moldova

În premieră pentru Republica Moldova, opt cluburi pentru tați vor fi create în următorii doi ani la Strășeni și Fălești, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE). Acest proiect pilot este parte a unui program regional cu genericul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de UE și implementat de UN Women și UNFPA.

„Clubul Taților înseamnă un spațiu dedicat actualilor și viitorilor  tați, unde  aceștia vor primi  sprijin și resurse pentru a se  implica activ în creșterea și educarea copiilor,  dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei”, potrivit unui comunicat remis presei de Ludmila Bogheanu, ofițer de comunicare în cadrul programului regional menționat.

Cluburile vor avea misiunea „de susținere a bărbaților în împărțirea egală a responsabilităților casnice și a celor de familie”, potrivit sursei.

Activitățile cluburilor „vor fi conduse de specialiști și specialiste în politici prietenoase familiei, conectând experiența UE cu realitatea din Republica Moldova și aducând bune practici de promovare a paternității”, se mai arată în comunicat.

Мужчина разговаривает по телефону на улице - Sputnik Moldova
Societate
Haine ce simplifică viața bărbaților: Așa vei ști ce îmbraci în orice situație – Video

„Studiile arată că ponderea bărbaților care se implică zilnic în  îngrijirea copiilor este foarte mică. În cele mai multe cazuri, această activitate este îndeplinită de mame. Prin  ”Cluburile taților” ne dorim să încurajăm atât actualii, cât și viitorii tați să se implice activ atât în creșterea și educarea copiilor, cât și în partajarea treburilor casnice”, spune Violeta Terguță, coordonatoarea Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, citată în același comunicat de presă.  

Prima activitate legată de crearea Clubului Taților a avut deja loc recent la Strășeni și la Fălești.

Peste 80 de actuali și viitori tați din aceste localități au participat la o discuție sub formă de focus-grup, în care au fost consultați  despre această inițiativă.

Potrivit responsabililor de proiect, bărbații care au participat la eveniment au salutat inițiativa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0