Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lockdown în Italia: Cinci regiuni intră în carantină

© AFP 2022 / CARLO HERMANNCoronavirus în Italia
Coronavirus în Italia - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit ultimului decret semnat de premierul Italiei, Giuseppe Conte, cinci regiuni ale țării intră în lockdown până pe 3 decembrie 2020. Decretul a fost semnat în cursul nopții de marți spre miercuri.

BUCUREȘTI, 4 nov – Sputnik. Italia începe să se închidă: în cursul nopții precedente, potrivit unui decret semnat de premierul Giuseppe Conti, cinci regiuni au intrat în carantină.

Vorbim despre Lombardia, Piemonte, Tirolul de Sud, Valle d'Aosta și Calabria.

Decretul conține atât reguli valabile pentru întreg teritoriul național, cât și reguli care se vor aplica la nivel regional.

Între schița decretului și versiunea finală a acestuia nu sunt prea multe schimbări, însă saloane de coafură vor rămâne deschide chiar și în zonele roșii.

Data de intrare în carantină a celor cinci regiuni este, potrivit cotidianului Corriere della Sera, e 5 noiembrie 2020. Aceasta va dura până pe 3 decembrie 2020.

De asemenea, în toată Italia vor fi valabile mai multe reguli. Vorbim despre limitarea circulației după ora 22, autocertificarea pentru cei care ies din casă după ora 22.00, închiderea muzeelor și expozițiilor, școală la distanță 100% pentru licee, pentru școlile elementare și gimnaziale și pentru serviciile de îngrijire a copiilor activitatea se va face în prezență, dar cu folosirea obligatorie a măștilor (cu excepția copiilor sub 6 ani). Până acum, elevii își puteau da jos masca în timpul orelor, dacă nu se apropiau unii de alții.

  • Magazinele mari și medii se închid în zilele de sărbătoare și înainte de sărbători, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare, a tutungeriilor și a chioșcurilor de ziare.
  • Transportul public se poate folosi la o capacitate de 50%, precizează stiripesurse.ro.
  • Barurile și restaurantele se vor închide la ora 18.00, existând posibilitatea să rămână deschise pentru prânzul de duminică.
  • La concursurile de angajare publice și private se suspendă preselecția și probele scrise.
  • Zonele de pariuri și jocuri în baruri se închid.

Care sunt, însă, restricțiile în zonele roșii?

În regiunile care sunt plasate într-un scenariu de severitate maximă și cu un nivel ridicat de risc - roșu sau de nivelul 4: este interzisă circulația în și din regiune, precum și pe teritoriul propriu-zis - cu excepția urgențelor, magazinele se închid, cu excepția celor alimentare, farmaciilor, chioșcurilor de ziare, piețele nealimentare se închid, activitatea de baruri, pub-uri, restaurante, patiserii este închisă: este permisă doar livrarea la domiciliu, iar activitățile sportive se suspendă. Sunt premise plimbările lângă casă, cu respectarea distanțării de cel puțin un metru și cu obligația purtării măștii.

Drapelul Italiei - Sputnik Moldova
Noi reguli de intrare în ITALIA - important pentru moldoveni

Activitățile în aer liber și individual sunt permise.

Educația se desfășoară față în față în grădinițe, școli elementare și gimnaziale.

Decretul îi încredințează ministrului Sănătății, Roberto Speranza, responsabilitatea de a stabili „măsuri suplimentare pentru a reduce contaminările” în zonele în care sunt multe.

În regiunile situate într-un scenariu intermediar - portocaliu sau de nivelul 3 - circulația în și în afara regiunii va fi interzisă - cu excepția nevoilor de muncă, sănătate și urgență.

Aici, este permisă circulația strict necesară către școală și înapoi

De asemenea, orice deplasare către o altă localitate, alta decât cea de reședință, va fi interzisă, cu excepția nevoilor dovedite de muncă sau de studiu, din motive de sănătate.

Livrarea alimentelor acasă, la pachet, este permisă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0