Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cutremur important astăzi, în apropiere de Chișinău: Când este în pericol Moldova

© AFP 2024 / NICOLAS ASFOURIСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Zona seismică Vrancea s-a activizat în ultima perioadă. Astăzi s-a produs un cutremur cu o intensitate de aproape 4 grade, după ce zilele trecute au fost înregistrate numeroase seisme. 

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Un cutremur cu o intensitate de gradul doi a fost înregistrat astăzi în zona seismică Vrancea, județul Buzău din România.

Gherghe Mărmureanu - Sputnik Moldova
Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

Seismul, cu magnitudinea de 3,9, s-a produs la orele 11:14:40, la adâncimea de 116 kilometri, a precizat Institutul român pentru Fizica Pământului (INFP).  

Cutremurul n-a fost resimțit în Republica Moldova. De regulă, doar seismele care se produc în zona Vrancea la o adâncime de peste 130 de kilometri sunt resimțite în partea stângă a Prutului, potrivit explicațiilor date anterior de seismologi români.

Alte câteva cutremure au fost înregistrate în munții Vrancei în zilele anterioare. Două cutremure, cu magnitudini de peste două grade, s-au produs pe 2 noiembrie. Pe 1 noiembrie, 4 cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea, cel mai puternic având o magnitudine de 3,5, iar intensitatea celorlalte depășind 2 grade. Pe 30 octombrie, în Vrancea au fost înregistrate 5 cutremure, cel mai puternic având magnitudinea de 2,9.

Vrancea (România) este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova. 

Este posibil ca, în funcţie de adâncimea la care se produc, cutremurele din Vrancea să aibă intensitate mai mică în epicentru, dar tragediile să se producă în alte părţi, declara pentru presa română Gheorghe Mărmureanu, fost director al INFP.

Când anume seismele din Vrancea pot afecta Republica Moldova? Potrivit specialistului, energia cutremurelor din Vrancea este canalizată către Chișinău și Moscova atunci când seismul are loc la o adâncime mai mare de 130 de kilometri.

„Vrancea are o caracteristică interesantă: până la 110 kilometri adâncime, energia este canalizată către Bucureşti şi Sofia, ca în 1977. Dacă adâncimea producerii cutremurului este mai mare de 130 de kilometri, energia e direcţionată către Chişinău şi Moscova, cum s-a întâmplat în 1940, cu efecte devastatoare la Focşani, Panciu şi în alte localităţi din Moldova”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pierderile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a semnalat anterior directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Nicoară, în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0