Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

© Photo : Facebook/ Mihai CăldăraruGherghe Mărmureanu
Gherghe Mărmureanu - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Сейсмограф в работе  - Sputnik Moldova
Cutremur extrem de puternic în Grecia cu puțin timp în urmă

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0