Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondajele de opinie: Cât de aproape au fost de rezultate

© Sputnik / Mihai CarausMihai Bologan
Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Abonare
Credibilitatea sondajelor de opinie ca urmare a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale - cât de veridice și eficiente s-au dovedit a fi? Subiectul a fost discutat cu directorul Companiei de Cercetări Sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan.
Sondajele de opinie: Cât de aproape au fost de rezultate

În cadrul emisiunii "Obiectiv", Mihai Bologan a declarat că în Republica Moldova sunt câteva companii care realizează sondaje de calitate, iar politicienii ar trebui să țină cont de rezultatele acestora.

Chiar dacă unii dintre candidați la prezidențiale aveau dubii în privința corectitudinii sondajelor de opinie realizate pe parcursul campaniei electorale, totuși multe dintre acestea s-au dovedit a fi cu o precizie destul de înaltă după anunțarea rezultatelor primului tur.

"Noi am făcut o analiză la 12 sondaje. De exemplu, sondajul Barometrului Opiniei Publice a avut o marjă de eroare de ± 0,74 puncte procentuale pentru fiecare candidat, ceea ce este un scor foarte aproape de rezultatele alegerilor", a declarat pentru Sputnik Mihai Bologan.

Potrivit ultimului sondaj realizat de iData cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, candidatul independent Igor Dodon și candidata PAS, Maia Sandu, ar avea cele mai multe șanse să devină președinte în urma alegerilor din toamna acestui an. O surpriză în cadrul acestui scrutin au fost rezultatele acumulate de către Renato Usatâi și Violeta Ivanov.

"Am reușit să surprindem parțial creșterea rezultatelor lui Renato Usatâi. În ultima săptămână, ratingul politicianului a crescut cu mai bine de două procente. Și rezultatul Violetei Ivanov a fost unul destul de bun, ținând cont că în sondajul realizat în luna august se situa pe ultimele poziții", a subliniat expertul.

Cât privește rezultatul lui Dorin Chirtoacă, un factor decisiv a fost prezentarea nu tocmai reușită în cadrul dezbaterilor electorale din ultima săptămână, fapt ce a influențat decizia alegătorilor, susține Bologan.

De menționat este că, potrivit rezultatelor finale prealabile ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, Maia Sandu este pe primul loc cu 36.16% din voturile alegătorilor (487635). Igor Dodon a acumulat 32.61% (439866). Voturile pentru ceilalți candidați s-au repartizat în felul următor: Renato Usatâi  - 16.90% (227938); Violeta Ivanov - 6.49% (87542); Andrei Năstase - 3.26% (43925) ; Octavian Tâcu  - 2.01% (27170) ; Tudor Deliu - 1.37% (18486) și Dorin Chirtoacă - 1.20% (16145).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0