Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

„Matricea COVID – 19” a fost analizată la Guvern

Abonare
O bună parte a recomandărilor unui studiu de impact al pandemiei COVID-19 asupra economiei Moldovei au fost agreate și urmează să fie transpuse în fapt de Guvernul condus de Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Majoritatea absolută a sectoarelor economiei se confruntă cu o scădere a vânzărilor, care sunt „contracarate prin reduceri de personal, amânarea de investiții, reducerea bugetelor pentru marketing și promovare”. Este concluzia unui studiu de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economice, intitulat „Matricea COVID-19”, prezentat astăzi în cadrul ședinței Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, prezidată de Ion Chicu.

Cereale, cocostârc, combain, agricultură - Sputnik Moldova
Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020

Studiul a fost elaborat după consultarea a peste 20 de reprezentanți ai sectoarelor economice și ai autorităților publice.

„Matricea COVID-19” pune în eviudență problemele specifice sectoarelor economiei naționale și avansează „măsuri preliminare de depășire a crizei”.

Astfel, sunt propuse trei tipuri de acțiuni necesare în vederea susținerii unui echilibru economic.

„Prima măsură presupune optimizarea cadrului normativ care include 14 măsuri cu un impact economic major și care vor aduce încasări la buget în sumă de cca 57,5 milioane lei. Astfel se propune digitalizarea economiei, simplificarea autorizațiilor în construcții, certificate de export etc.”, a explicat Serviciul de presă al Guvernului.

„A doua măsură prevede ajustări la regimul de impozitare. Experții au inclus aici propuneri care vizează eliminarea distorsiunilor din lanțul valoric în agricultură, reducerea economiei tenebre, facilități la angajarea tinerilor. Ultimul set ține de stimulente economice și cuprinde 17 măsuri. Acestea vizează oferirea unui volum mai mare de garanții de stat, impulsionarea programului Prima Casă, subvenții agricole, sisteme de irigare ș.a.”, potrivit comunicatului oficial. 

Город  - Sputnik Moldova
Transportul din Moldova – declin accentuat: Informații noi

După prezentarea studiului prim-ministrul a declarat că Guvernul depune „tot efortul pentru a veni cu măsuri de susținere a agenților economici acolo unde este nevoie stringentă, dar și cu diverse măsuri sociale, investiții în infrastructură și oferirea de oportunități tinerilor”.

„Vrem să încurajăm angajarea tinerilor în câmpul muncii, inclusiv a celor care revin din diasporă. În acest sens, vom menține în continuare mecanismul de subvenționare pentru sectoarele cele mai afectate de pandemie. Dacă persoana se angajează la serviciu, din bugetul de stat i se restituie agentului economic 50% din plățile aferente salariului pentru fiecare angajat în următoarele 12 luni. În cazul angajării persoanelor cu dizabilități -  din bugetul de stat se subvenționează 100%”, a spus Ion Chicu.

Premierul a apreciat calitatea studiului prezentat astăzi, apreciind că munca experților economici este un suport semnificativ. El a spus că o parte din propunerile deja agreate vor fi incluse în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

„Trebuie să facem așa, încât o bună parte din aceste propuneri să se materializeze și să fie puse în practică. Trebuie să găsim o cale de mijloc care ar asigura echilibrul bugetar, dar și cel economic”, a constatat Ion Chicu.

Studiul a fost realizat de Consiliul Economic, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și Corporația Financiară Internațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0