Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert în drept constituțional, despre împuternicirile președintelui

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 1 noiembrie au avut loc alegerile președintelui Republicii Moldova. Secțiile de votare au fost deschise între ora 07:00 și 21:00. Reprezentanții CEC au prezentat, pe parcursul zilei, informații despre mersul alegerilor și prezența la vot.
Expert în drept constituțional, despre împuternicirile președintelui

Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț a declarat pentru Sputnik Moldova că împuternicirile președintelui sunt departe de promisiunile electorale ale candidaților. Majorarea pensiilor și salariilor nu prea au legătură cu ceea ce poate face un președinte.

”Un președinte nu poate majora pensiile și salariile, dar are alte posibilități. Președintele numește procurorul general, poate întoarce spre examinare candidaturile la funcția de judecător, dar și numește șeful Autorității Naționale de Integritate, lucruri extrem de importante”, spune Cîrnaț.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. Pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie au fost formate 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. 

Alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu s-au putut deplasa la secţia de votare au putut solicita biroului electoral să le fie adusă urna de vot mobilă la locul aflării, prin cereri în scris, până la ora 15:00, dacă prezintă şi certificat medical.

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, prețul unui exemplar fiind de 19,2 bani – prețul este mai mare din cauza tirajului mai mic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0