Duminică, 1 noiembrie, în Moldova au loc alegeri prezidențiale - acesta este un eveniment major în viața politică a țării. Boris ȘAPOVALOV, doctor în politologie, istoric, vorbește despre locul pe care președintele îl ocupă în sistemul de putere și guvernare din Republică, despre împuternicirile președintelui, despre interacțiunea tuturor ramurilor guvernamentale.
CEC a înregistrat opt candidați care participă la alegeri. Este vorba de Renato Usatii (de la Partidul Nostru), Andrei Năstase (de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), Tudor Deliu (de la Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (candidat independent), Violeta Ivanov (de la Partidul Politic „Shor”), Maia Sandu (de la Partidul Acțiune și Solidaritate), Octavian Țîcu (de la Partidul Unității Naționale), Dorin Chirtoacă (din partea blocului electoral UNIREA).
Conform Constituției țării, președintele Moldovei este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului. Un cetățean care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat, poate candida la postul de șef al statului.