Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat

© Sputnik / Maxim Topalрасширенная встреча наблюдателей и руководства Гагаузии
расширенная встреча наблюдателей и руководства Гагаузии - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerea președintelui trebuie să aibă loc în conformitate cu legislația țării și normele internaționale. Poporul va avea doar de câștigat de pe urma acestui lucru, potrivit observatorilor internaționali care reprezintă Adunarea interparlamentară a țărilor CSI.

Comrat, 30 oct – Sputnik, Maxim Topal. O delegație impresionantă de observatori internaționali a sosit vineri seara, 30 octombrie, în sudul Moldovei. Timp de câteva zile, ei vor lucra la secțiile de votare din toată țara.

În Găgăuzia, observatorii au vizitat astăzi mai multe secții de votare. În una dintre ele, situată în Casa de Cultură din Comrat, ei au fost întâmpinați de președintele consiliului electoral de circumscripție nr. 36 al UTA Găgăuzia, Ivan Komur.

Acesta le-a vorbit observatorilor internaționali despre pregătirile pentru alegeri, despre posibilitatea alegătorilor de a verifica datele de pe listele electorale, precum și despre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

© Sputnik / Maxim TopalObservatorii internaționali sosiți la Comrat
Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat - Sputnik Moldova
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

La inițiativa autorităților autonomiei, medicii vor fi de serviciu la toate secțiile de votare și-i vor consilia pe membrii birourilor electorale cu privire la măsurile de protecție împotriva COVID-19.

© Sputnik / Maxim TopalObservatorii internaționali sosiți la Comrat
Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat - Sputnik Moldova
Observatorii internaționali sosiți la Comrat

Importantă însă este nu doar securitatea fizică, ci și transparența procesului electoral. Toți observatorii care vor dori vor putea însoți urna mobilă din Găgăuzia. Lor le vor fi oferite costume și ecrane de protecție, măști, mănuși.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri până la scrutin. Toate secțiile de votare sunt complet dotate cu dezinfectanți. Am primit deja buletinele de vot, le vom transmite la secțiile de votare”, a spus Ivan Komur.

În cadrul vizitei lor la Comrat, observatorii au avut, de asemenea, o întâlnire extinsă cu conducerea Găgăuziei.

© Sputnik / Maxim TopalBașcanul Irina Vlah
Video, foto: Observatorii internaționali au sosit la Comrat - Sputnik Moldova
Bașcanul Irina Vlah

Bașcanul Irina Vlah le-a mulțumit observatorilor internaționali pentru vizita în Găgăuzia.

„Suntem deschiși, avem experiență suficientă în desfășurarea campaniilor electorale. Este foarte important pentru autoritățile autonomiei ca aceste alegeri să se desfășoare în mod onest, democratic, în conformitate cu Codul electoral și Constituția țării", a spus Irina Vlah.

În Găgăuzia, 67 de secții de votare își vor deschide ușile în această duminică.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 

Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.

Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. 

Pentru secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova au fost tipărite aproape 3 milioane de buletine de vot (2.934.017), prețul unui exemplar fiind 14,4 bani. Pentru secțiile de peste hotare au fost tipărite 556 de mii de buletine de vot, prețul unui exemplar fiind de 19,2 bani – prețul este mai mare din cauza tirajului mai mic.

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar. 

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0