Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Contrapunct" fostul vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi s-a referit la câteva scenarii politice după alegeri prezidențiale din această toamnă.
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri

Având în vedere că în prezent nu există o majoritate în Legislativ, după alegerile prezidențiale din luna noiembrie curent, am putea avea două scenarii majore, susține Valeriu Ghilețchi.

Primul ar fi reformatarea actualului Parlament în așa fel ca să fie creată o majoritate parlamentară, care ar oferi susținere politică pentru un nou cabinet de miniștri.

"Presupun că lucrurile vor încerca să meargă spre reformatarea unei majorități parlamentare, ținând cont de instinctul de supraviețuire a deputaților. Pe de altă parte, mi se pare că interesul ambelor jucători – Igor Dodon și Maia Sandu ar fi resetarea, decât reformatarea actualului Parlament. Orice reformatare nu va da rezultatele scontate", a subliniat Valeriu Ghilețchi.

Cel de-al doilea scenariu ar fi alegerile anticipate. Acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă nu se reușește crearea unei majorități parlamentare.

Блошиный рынок - Sputnik Moldova
Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării
"De fapt, dacă aș fi în locul celor doi lideri aș opta pentru resetare, pentru că îți permite să te așezi la masa de tratative. (…). Va fi mult mai ușor de negociat, decât în actuala conjunctură politică", a remarcat fostul demnitar.

Totuși, este prematur să vedem cum vor evolua evenimentele, susține Valeriu Ghilețchi. Rezultatele alegerilor prezidențiale vor influența tonul mișcărilor în Parlament, chiar dacă sunt lucruri care nu depind în mod direct de președinte. Cu toate acestea, câștigătorul va influența procesele politice din Parlament.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0